Miliardář Babiš pošle do souboje o Senát sedm kandidátů

Martina Machová Martina Machová
31. 7. 2012 11:15
Jména i regiony, kde budou kandidovat, zveřejní hnutí ANO 2011 ve středu
Andrej Babiš.
Andrej Babiš. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Miliardář Andrej Babiš pošle do senátních voleb, které proběhnou v říjnu letošního roku, nakonec "jen" sedm kandidátů.

Deníku Aktuálně.cz to potvrdily nezávisle na sobě dva zdroje blízké organizátorům jeho hnutí ANO 2011. Původně přitom Babiš avizoval, že do senátorských klání pošle deset uchazečů, celkově budou rozhodovat o nových senátorech ve 27 volebních obvodech.

Jména sedmičky, stejně jako volební obvody, ve kterých hodlá uspět, představitelé hnutí ANO 2011 tají a zveřejnit je chtějí až ve středu po oficiálním schválení kandidátů nově ustaveným vedením Babišova hnutí.

Hlavní personalista Richard Brabec, který zároveň působí jako předseda dozorčí rady Babišovy Lovochemie, nechtěl oficiálně potvrdit ani konečný počet kandidátů. "Nezlobte se, ale vše oznámíme až 1. srpna. Děkuji za pochopení," napsal jen v SMS zprávě.

Jediné jméno, které v souvislosti s Babišovou podporou do médií proniklo, byl Vratislav Kulhánek, někdejší šéf Škody-Auto, nyní majitel poradenské firmy Industrial Advisors.

V březnu letošního roku zpravodajskému serveru lidovky.cz potvrdil, že hodlá kandidovat do Senátu na Mladoboleslavsku, kde stále patří ke známým osobnostem. V rozhovoru pro server rovněž přiznal, že o spolupráci jednal i s Andrejem Babišem.

Když se ho deník Aktuálně.cz v pondělí ptal, zda jeho zájem o politiku trvá a zda hodlá v nadcházejících volbách kandidovat, odvětil, že si vše s ohledem na situaci v české politice rozmyslel. "Už jsem se zase odhlásil," žertoval.

Hledání kandidátů pro ANO 2011

V minulosti také probíhala jednání mezi chomutovským kandidátem do Senátu hnutí PRO kraj a bývalým poslancem za zelené Přemyslem Rabasem. Zde ale již začátkem roku z jednání sešlo a podle zdrojů Aktuálně.cz zde dokonce Babiš hodlá postavit protikandidáta.

Středa ovšem bude důležitá pro Babišovo hnutí nejen z pohledu senátních voleb (ty krajské zcela vypustil), ale i co se týče samotné podstaty ANO 2011. Zvolí si totiž své oficiální vedení.

Věříte Andreji Babišovi, že mu jde o očištění politiky, nebo jen opakuje strategii Bártových Věcí veřejných? Diskutujte zde

 

Právě se děje

Další zprávy