Ústecká levice je na nože. Může za to bývalý policista

Martina Machová Martina Machová
23. 5. 2012 15:40
Exředitel severočeské policie Jiří Vorálek se rozhodl jít do politiky
Na severu Čech se straníci přou o kandidáta do Senátu. Kampaň už se zase blíží.
Na severu Čech se straníci přou o kandidáta do Senátu. Kampaň už se zase blíží. | Foto: Ludvík Hradilek

Teplice, Praha - Někdejší ředitel severočeské policie Jiří Vorálek se rozhodl jít do politiky, paradoxně už jen jeho kandidatura spustila v severních Čechách tvrdou konkurenční bitvu.

Původně si jej totiž jako svého kandidáta pro podzimní senátní a krajské volby hýčkala nová strana expředsedy ČSSD Jiřího Paroubka LEV21. Následně ovšem přišlo překvapení - Vorálek se dohodl s konkurenční sociální demokracií, že zkusí kandidovat proti favoritovi teplického senátního klání Jaroslavu Kuberovi.

Nyní předseda teplické okresní buňky Pavel Jarosil tvrdí, že Vorálka místní straníci jako kandidáta za ČSSD do Senátu nechtějí. Důvod?

"Jsem přesvědčen, že naše okresní organizace se stala obětí politické hry mezi vedoucími představiteli ČSSD v Ústeckém kraji - Janou Vaňhovou, Arnem Fišerou a Romanem Houskou - a předsedou krajské organizace LEV21 Petrem Bendou," napsal ve svém prohlášení rozeslaném médiím.

Podle vedení okresní stranické buňky pak sociálním demokratům údajně vadí Vorálkovo napojení na Paroubkovu stranu LEV21, to, že není z okresu Teplice, nýbrž z Lounska, a fakt, že tepličtí socialisté chtěli jako svého kandidáta nevýrazného Štěpána Knézla.

Toho přitom předsednictvo ČSSD, tedy širší vedení Lidového domu, jako kandidáta odmítlo. Naopak na svém pátečním jednání poslalo do senátorského klání právě Vorálka.

 Ještě spolu v ČSSD.
Ještě spolu v ČSSD. | Foto: Ludvík Hradilek

Kdo je pravý sociální demokrat

Jakkoli Jarosil tvrdí, že mu jde o sociální demokracii, je to právě on, o němž se mezi severočeskými sociálními demokraty mluví jako o muži Petra Bendy, bývalého předsedy krajské ČSSD, dnes LEV21, a hlavního sponzora Paroubkovy kampaně.

"Je tu podezření, že stále pracuje pro Petra Bendu, že nám ho tu nechal, aby nám škodil," komentoval situaci kolem výběru senátorského kandidáta za Teplice jeden ze členů okresního vedení. "Je to jen podezření, přímé důkazy ale nemáme," dodal.

"Musím se tomu smát. Do útoku se zapojili lidé, kteří mají historické vazby na současné členy LEV21," komentoval situaci bývalý poslanec a předseda bílinské organizace Vlastimil Aubrecht, který se jednání okresního vedení účastnil jen jako "hlas poradní", nemohl tedy o usnesení hlasovat. "Vypadá to spíš jako pomsta, že jim utekl," dodal.

A o jakých vazbách to severočeští socialisté mluví? Deník Aktuálně.cz jednu linku vyčetl z katastru nemovitostí a obchodního rejstříku. Pavel Jarosil figuruje jako místopředseda představenstva teplické společnosti PH Real, což potvrdil na přímý dotaz i sám Jarosil.

Již jako LEV21.
Již jako LEV21. | Foto: Ludvík Hradilek

Paroubkův ústecký domácí

Stejná společnost pronajímá v Ústí nad Labem prostory pro poslaneckou kancelář Jiřímu Paroubkovi a sídlí zde i krajská pobočka LEV21.

Podle stranického mluvčího Tomáše Sazimy platí Paroubek i LEV21 za obě kanceláře firmě PH Real stejně. "Je to méně, než je limit proplácený sněmovnou," uvedl. Ze zákona má Paroubek nárok na příspěvek 27,2 tisíce měsíčně.

Sám Jarosil pak byl hovorný jen do doby, než se jej redakce Aktuálně.cz začala ptát na jeho vazby s Petrem Bendou a na pronájem kanceláře Paroubkovi.

"Pošlete mi otázky na e-mail," opakoval na veškeré dotazy o tom, jestli předsedou představenstva společnosti PH Real je bratr Petra Bendy, nebo jde o shodu jmen, a zda se necítí sám ve střetu zájmů. "Jsem v práci a musím také pracovat," vysvětloval, proč není schopen odpovědět na jednoduché otázky.

"Co se týče střetu zájmů, věřte, že mi to bylo předhazováno již několikrát. Nemyslím si však, že je to kritika opodstatněná," napsal následně ve své reakci. Ostatní je pak podle něj zjevné z veřejných zdrojů.

 

Právě se děje

Další zprávy