Místo pera Usáma: Po Klausovi je v USA slavný i Hájek

Tereza Šídlová
5. 5. 2011 17:40
Americký Wall Street Journal si všiml názorů prezidentova poradce na dopadení bin Ládina
Klaus při záběru z Chile.
Klaus při záběru z Chile. | Foto: Reuters

Praha - Prezidentu Václavu Klausovi se znovu podařilo zaujmout svět.

Poté, co se mezi nejčtenější články na prestižních zahraničních serverech probojoval se svým chilským perem, důležitý americký deník Wall Street Journal si všimnul i specifických názorů jeho vicekancléře Petra Hájka na dopadení teroristy Usámy bin Ládina.

"Projev prezidenta Baracka Obamy, v němž oznámil smrt teroristy Usámy bin Ládina, byl českými politiky přijat s pochvalami a úlevou. Ale Petr Hájek, jeden z klíčových poradců českého prezidenta Václava Klause, který sám sbírá novinové titulky za své antagonistické názory, se dostal do hledáčku médií z těch úplně špatných důvodů. A rozhodně ne poprvé," píše se na blogu Nová Evropa na webu prestižního amerického deníku.

Novinář Sean Carney čtenářům Wall Street Journalu sděluje, že Hájek považuje bin Ládina spíš za mýtus než za skutečnou postavu.

Foto: Aktuálně.cz
Blog Jiřího Pehe:
Klausův Hájek neexistuje, je to jen mediální fikce

Nezatajil ani fakt, že blízký Klausův muž dá na konspirační teorie i v souvislosti s národní tragédií USA, teroristickým útokem na Světové obchodní centrum z 11. září 2001.

„Většina Čechů Hájkovy názory ignorovala," poznamenává Wall Street Journal.

Nicméně možnou názorovou blízkost prezidenta a jeho poradce autor nepodceňuje.

"Lze jen doufat, že prezident Václav Klaus je schopen oddělit zrno od plev v radách svých lidí. Naštěstí pro Českou republiku a její pověst se Klaus od Hájkových poznámek distancoval svým vlastním uctivým prohlášením," uzavírá svůj výlet do české politiky Carney.

Prezident Klaus v poslední době získal pozornost světa nejen kvůli tomu, že si během návštěvy v Chile schoval do kapsy a odnesl protokolární pero.

V minulosti si zahraniční média všímala především jeho odmítavých postojů ke globálnímu oteplování. Během českého předsednictví EU se o Klausovi v zahraničí hodně psalo v souvislosti s jeho odporem ratifikovat Lisabonskou smlouvu.

 

Právě se děje

Další zprávy