O víkendu mírně zaprší, inverzní poklice se zvedne

Dagmar Honsová, Meteopress
25. 11. 2011 19:17
Během noci na sobotu začne od západu na naše území postupovat slabá studená fronta
inverze
inverze | Foto: Miloslav Lubas

Praha - Česko čeká po dlouhých 35 dnech o víkendu konečně změna v charakteru počasí.

Během noci na sobotu začne od západu na naše území postupovat slabá studená fronta, která ukončí inverzní charakter počasí a přinese slabý déšť, do hor sněžení.

Srážky ale budou slabé a více než dva centimetry sněhu, který bude odtávat, nenapadnou. O víkendu už očekáváme dobré rozptylové podmínky a to díky zesilujícímu větru.

Během noci na sobotu se, zejména na západě Čech mohou vyskytnout srážky mrznoucí, na silnicích to bude opět klouzat.

Přeháňky a polojasno

Nejnižší ranní teploty budou klesat k 0 až -4 °C, sobotní odpolední vystoupí na 3 až 7 °C. Zpočátku dne bude oblačno, místy s přeháňkami, postupně bude polojasno.

Neděle bude, co se oblačnosti týče, psát opačný scénář. Zpočátku dne bude polojasno, odpoledne od severozápadu až oblačno místy přeháňky. Po ránu se bude teplota vzduchu pohybovat mezi 2 až -2 °C, odpoledne vystoupí k 5 až 9 °C. 

Příjemné teploty a převážně zmenšená oblačnost vydrží až do konce listopadu.

Pozor na pokles tlaku vzduchu

Pokles tlaku vzduchu před přechodem studené fronty mohou pocítit v pátek meteosenzitivní jedinci - mohou trpět nespavostí, podrážděností a zvýšenou únavou. Během 12 hodin očekáváme pokles tlaku o více než 10 hPa.

Změnu v charakteru počasí zaznamenají zejména v horských oblastech, kde bylo celý listopad převážně slunečno. Žádné výrazné sněžení ale do konce listopadu nepřijde.

Podobně na sníh chudý listopad byl v poslední době v roce 2003.

 

Právě se děje

Další zprávy