Důvěra Rusnokovi? Autokracie se rve s demokracií

Martin Fendrych Martin Fendrych
7. 8. 2013 6:30
Vláda Jiřího Rusnoka vznikla opačně. Nejprve Zemanova vůle, až potom hledání hlasů.
Jiří Rusnok, zdá se, není tak úplně premiérem. Jinak by jistě odvolal Jiřího Balvína z postu ministra kultury. Udělal obří botu.
Jiří Rusnok, zdá se, není tak úplně premiérem. Jinak by jistě odvolal Jiřího Balvína z postu ministra kultury. Udělal obří botu. | Foto: Ludvík Hradilek

Dnes budou poslanci hlasovat o důvěře vládě Miloše Zemana. Prezident se dostaví osobně, pronese řeč. Jde o něj, o jeho projekt. O vládu spojenou se Zemanovci (SPOZ), tedy se stranou, jež silně evokuje kult osobnosti. Ale jde i o nás, jde o to, v jaké zemi budeme dál žít. Čím je společnost vyspělejší, tím víc o společných věcech rozhoduje společenství, nikoli jedinec. Jedinec je riziko. Může být úžasný, obdivuhodný, pomáhat, mít na zřetelu blaho země. Může ale taky děsit, mstít se, prosazovat jen sám sebe. Proto je lepší parlamentní systém.

Miloš Zeman si to spočítal dobře. Opírá se momentálně nikoli o konstantu, tedy o ústavu a její smysl, ale o proměnnou, tedy o veřejné mínění. To je většinově napřeno proti padlé vládě Petra Nečase, z níž se postupně vyrobil totální strašák. Není divu: její neodpustitelnou slabinou byla vazba na kmotry, vazba tak těsná, že někteří ministři byli považováni za kmotrovské ministry. Velké síle voličů vadilo poměrně drsné šetření vlády, které doprovázely neustálé informace o stomilionových a miliardových státních zlodějnách a tunelech. To se neodpouští.

Když se navíc ukázalo, že vládu ovládala kromě Petra Nečase (ODS) ještě Jana Nagyová (ODS), jež byla zároveň jeho milenkou, což bylo neoficiálně dlouho známo, a že tato žena byla placena víc než premiér a zjevně zneužívala vojenskou tajnou službu, bylo jasné, že nemá smysl, není možné, aby nečasovláda pokračovala.

Parlamentní systém hlavou dolů

Za dané situace, kdy opozice nemá sílu složit svůj kabinet, měly a stále mají smysl předčasné volby. Mimo jiné proto, že ODS (Miroslava Němcová) nabídla vládu de facto nezměněnou, neočištěnou. Navíc za ODS permanentně vystupuje a jedná jeden z ministrů spojených s jihočeským kmotrem Dlouhým, tedy Martin Kuba. To je výsměch voličům a vědomé pěstování masivní nedůvěry v politiku.

Malér je, že Miloš Zeman vyhání čerta ďáblem. Místo koalice ODS - TOP 09 - LIDEM nabízí vládu spojenou se stranou, která sice prošla volbami v roce 2010, ale propadla v nich. SPOZ získala jen 4,33 procenta hlasů voličů. Navíc je to vláda myšokočičí, levá, středová i pravá zároveň, takže nakonec nejspíš žádná a hlavně populistická. Vláda jednoho muže. Tím není premiér, ale prezident.

Základní malér zemanovlády ale je, že vznikla opačně, nikoli demokraticky, ale autokraticky. Sestavil si ji Miloš Zeman za pomoci několika lidí okolo sebe a za podpory neparlamentní strany Zemanovci.

Demokratický postup vypadá takto: volby - strany v dolní komoře - většina ve sněmovně - vláda - důvěra. Premiéra jmenuje prezident, ano, ale to je akt, který vychází z voleb a z většiny ve sněmovně.

Zeman postupuje opačně: on - vláda - lov poslanců v dolní komoře - (ne)důvěra. A to přes to, že lídři stran jasně řekli: takovou vládu nechceme. Nemohli říct nic jiného, protože při tomto způsobu sestavování vlády jsou odkázáni na libovůli jedince. Mají jen dvě možnosti: souhlasit se Zemanem, nebo jít do krvavého střetu.

Dvojí oblafnutí ústavy

Vůči ústavě lhostejný postup Zemana je nejen opakem postupu běžného, zavedeného, logického a spravedlivého v parlamentním systému, ale nese v sobě obrovské riziko korupce a vydírání. Manipulace s lídry stran (pokud si to nechají líbit). A Česko je v korupci špička...

V kuloárech se mluví o tom, že Michal Hašek má přislíbeno premiérování, pokud převede poslance ČSSD na stranu Zemana, tedy pokud je odvede od předsedy Bohuslava Sobotky, který byl mimochodem na ostravském sjezdu ČSSD zvolen do čela většinou 84 procent hlasů delegátů. Sobotka nechtěl Zemanovu vládu podpořit, ale ve straně prohrál. Důvod? ČSSD se Zemana bojí. Motivem je strach.

Stručně řečeno: vláda premiéra Jiřího Rusnoka je otočení parlamentního systému hlavou dolů. Zaváděn je (nikoli zákonem) diktátorský systém, využíván je extenzivní výklad ústavy. Jakýsi pozitivistický, komunistický způsob výkladu - platí přesně to, co je psáno, nikoli to, co je logické, přirozené, zamýšlené tvůrci ústavy.

Jak už řečeno, Zeman šikovně využívá veliké zklamání a vztek voličů na minulou vládu a poměry, které u nás panují. Jeho vyznavačům ovšem zcela uniká fakt, že poměry, v nichž žijeme (klientelistický systém s velkým vlivem kmotrů a mocných byznysmenů), rozjel sám Zeman opoziční smlouvou. To bylo další „oblafnutí ústavy", která stojí na soutěži politických stran, nikoli na jejich spojenectví proti voličům, nikoli na podvodu voličů, kdy slibuji, že v kampani zabráním nástupu těch, kteří kandidují proti mně, vykreslím je jako zločince a po volbách se s nimi spojím.

Kam nás minulý Zemanův experiment dovedl? Víme to dobře. Přesně do té obří nespokojenosti, kterou naše zem nyní prožívá, do klientelismu, který rozložil ekonomiku možná víc než ekonomická krize.

Nejzlejší je Sobotka

Pravidla se mají dodržovat - na prvním místě je mají dodržovat ti, kteří je určují - zákonodárci. Pokud poslanci přijmou Rusnokovu vládu (slibující hory doly), pak poruší základní pravidlo místní demokracie. Vláda má vzniknout z voleb, nikoli z vůle jedince, případně z korupce.

Jedna typická věc, jíž jsme svědky po nástupu Miloše Zemana na Hrad. Na kterého předsedu strany Zeman nepřímo a jeho lidé přímo nejvíc útočí? Je to snad Martin Kuba z ODS? Nikoli, ten jezdí do Lán, kde se s ním prezident údajně radí o průmyslu. Je to snad Karel Schwarzenberg (topka)? Ani on není kupodivu hlavním terčem. A už vůbec ne předseda KSČM, toho si Hrad předchází. Ne, ne, hlavním terčem je lídr levicové ČSSD Bohuslav Sobotka. Vypadá to, že je pro Hrad ještě „zlejší" než Miroslav Kalousek (topka).

Kancléř Hradu Vratislav Mynář i místopředseda Zemanovců Martin Nejedlý do Sobotky kopou jak do hadráku.

Zvláštní, že? Údajným cílem Zemana je, aby se nevrátila „vláda Nečase bez Nečase" či „s Nečasem v sukních". To slíbil svým voličům. Ale jeho úhlavní nepřítel je lídr levice Bohuslav Sobotka, který se hlásí o druhý pokus sestavit vládu a marně se snaží o předčasné volby.

Když se to hodí, prezident řekne, že ústavní zvyklosti jsou „idiotské". Věta, kterou by si v Německu či Británii absolutně nemohl dovolit. U nás smí. Víme však, že Zeman myslí jen zvyklosti, které se mu nehodí a které sám nevytváří. Nyní vyrábí, prosazuje novou zvyklost: vládu si stvoří sám prezident mimo parlamentní strany. Vůbec nemusí korespondovat s tím, jak byla zvolena sněmovna, ale musí odpovídat jeho chtíči - a ten může být jakýkoli, třeba pomsta za údajnou zradu před deseti lety.

Pokud mu to projde, klidně tuto svoji zvyklost, když se mu to bude hodit, zopakuje po volbách.

Mýty o zemanovládě

Argumentů, proč Zemanova vláda vedená loutkou Rusnokem nemá dostat důvěru sněmovny, je dost. Panují i nebezpečné mýty o zemanovládě. Třeba: dostane-li důvěru, pravice kývne na rozpuštění sněmovny. To se ovšem vůbec nemusí vyplnit. Dnes se počítá, že celá ČSSD bude hlasovat pro rozpuštění. Ale proč by haškovci, kteří chtějí vyhovět Zemanovi, kteří ho berou jako vůdce, měli hlasovat pro rozpuštění, které Hrad nechce? Pro předčasné volby by pak asi byla celá TOP 09, ale ODS je nemůže chtít, byl by to sebedestruktivní masochismus.

Další mýtus - je to vláda pro lidi. Populismus je malér. Dobrá vláda musí být vůči sobě bezohledná (dokonce i vůči své popularitě). Nežijeme v době, kdy se dá utrácet, kdy se dají jen tak mýrnix týrnix navýšit počty policajtů o dva tisíce, když na to není ani koruna.

O čistkách ani nemluvě. Kupříkladu vyhození a opětovné přijetí ředitele Národního divadla je typické. Ukazuje, jak si Rusnok nemůže dělat, co chce. Jinak by musel ministra kultury Jiřího Balvína vyrazit. Nikoli proto, že si to přeje, jak on posměšně říká, „kulturní fronta". Ale proto, že Balvín prokázal: nemám na to. Škodím kultuře.

Další mýtus: nová vláda je „odkmotrovaná", „neklientská". Ha ha ha. Sedí v ní Jan Fischer i se svými podivnými dárci. Je pupeční šňůrou napojena na SPOZ. Podle předsedy ČSSD vládu zčásti kočíruje Martin Nejedlý, místopředseda SPOZ. Podle jiných do ní mluví Mynář (SPOZ). Vliv těchto dvou je prý velký. A podle informací z bezpečnostní komunity se do centra dění okolo vlády vrací Miroslav Šlouf. Ten, který se kamarádí s Rusy (stejně jako Nejedlý), a ten, který se kamarádil s kmotrem Mrázkem. Objevují se zprávy o vlivu modrého kmotra Tomáše Hrdličky na Hrad a vládu (Motejlek.com).

Rusnokova vláda nemá nárok na důvěru. Brzdí nutný pohyb státu, je to v podstatě zhruba roční pauza, nic jiného. Věci se nebudou systémově měnit, uvízneme na místě. Úřady zcela obsadí lidé spojení výhradně se Zemanem nebo se SPOZ, ani to není potřeba. Ta vláda nám nijak a v ničem nepomůže, takhle se stát organizovat nemá.

 

Právě se děje

Další zprávy