Předvánoční můra pokračuje, z trhu musely dětské šperky

hjp
22. 11. 2007 14:00
Nebezpečné šperky odhalil patolog a jeho dcera
Foto: Reuters

Washington - Aféra s nebezpečnými hračkami se před vánočními svátky stále stupňuje. Z amerického trhu bylo včera staženo více než 500 tisíc kusů dětských šperků, které mají obsahovat nebezpečné množství olova v barvivu.

Sady dětských náušnic a náhrdelníků byly vyrobeny v Číně a na trhu v USA jsou přibližně od října roku 2005. Stažení šperků americkou Komisí pro bezpečnost spotřebitelů postihlo velké prodejce, včetně společností Michaels Stores, Big Lots či Family Dollar Stores.

Platit pokutu za nebezpečné výrobky však údajně budou jen někteří. Například Big Lots hrozí postih ve výši tisíc dolarů.

Objev patologa

Na odhalení toxických módních doplňků se podle listu The New York Times podíleli dva neobvyklí badatelé - patolog Ward Stone a jeho desetiletá dcera Montana.

Šperky totiž začali testovat poté, co je Montana dostala jako dárek ke svým narozeninám. Právě v té době se totiž doslechli o závadnosti hraček dovážených z čínských továren.

Výsledky, z nichž byla více než polovina pozitivních na nadměrný obsah olova, vzal Stone za newyorským státním zástupcem.

"Tito lidé jsou naše oči i uši a dokáží tyto nebezpečné věci odhalit i v běžné společnosti," uvedla Katherine Kennedyová z úřadu státního zástupce, která spolu se Stonem o škodlivosti hraček informovala.

Za poslední měsíc komise a maloobchodníci dobrovolně stáhli z prodeje nejméně 69 tisíc hraček z Číny, kde bylo použito nadměrné množství barviva obsahujícího olovo, které mohlo způsobit otravu.

 

Právě se děje

Další zprávy