Přihrál Vesec spekulantům, teď má vliv na miliardy

Martina Machová Martina Machová
17. 3. 2009 20:20
Nový šéf Pozemkového fondu přijal kontroverzního spolupracovníka
Takto se po pozemcích ve Vesci proháněli závodníci... Ilustrační snímek
Takto se po pozemcích ve Vesci proháněli závodníci... Ilustrační snímek | Foto: Ondřej Besperát

Liberec/Praha - Píše se červen 2004 a je rozhodnuto, že světový šampionát v klasickém lyžování bude v roce 2009 v České republice. Liberec se raduje a na Ještědu září slavnostně osvětlený vysílač.

O čtyři měsíce později prodává Pozemkový fond realitní společnosti půdu právě tam, kde se počítá se stavbou běžeckého areálu.

Pozemek ve Vesci o rozloze 84 tisíc metrů čtverečních ocenili úředníci fondu na 128 tisíc korun. Jenže skutečná tržní cena už v tuto chvíli začíná prudce stoupat.

V roce 2006 odkoupil Liberec stejný pozemek za 8,4 milionů korun a obchodníkům s realitami k tomu radnice musela přihodit ještě pět domů v centru města. Jinak by se lyžařský šampionát nekonal, protože by Liberec nemohl postavit běžecké tratě.

Největší sportovní událost v historii České republiky před dvěma týdny skončila, Nejvyšší kontrolní úřad šetří machinace se státními miliardami a do Liberce nastoupili inspektoři z Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.

Také premiér Mirek Topolánek slibuje, že dohlédne, aby všechna podezření spojená se šampionátem byla důkladně vyšetřena.

Mezitím se však přímo na sekretariátu výkonného výboru Pozemkového fondu v Praze zabydluje člověk, který v roce 2004 otevřel spekulantům k milionovým ziskům dveře.

Gandalovič pozval Ziku a ten zase Frydrycha

Bývalý vedoucí územního pracoviště pozemkového fondu v Liberci Michal Frydrych pracuje od ledna jako referent výkonného výboru.

Pod smlouvou o prodeji pozemků ve Vesci z října 2004 je Michal Frydrych osobně podepsán a je tedy za ni bezprostředně odpovědný. Jako svou pravou ruku si ho teď z Liberce do Prahy přivedl nový předseda výkonného výboru Radim Zika.

Člen ODS a krajský lídr strany v prohraných podzimních volbách Radim Zika šéfuje Pozemkovému fondu od letošního ledna. Dohled nad státním majetkem za miliardy korun mu nabídnul stranický kolega a ministr zemědělství Petr Gandalovič.

"Vážím si ho jako odborníka, který má přímou zkušenost s agendou Pozemkového fondu," vysvětlil Zika, proč si Michala Frydrycha vybral za spolupracovníka.

Sám Zika nemá pro svou funkci ani odpovídající vzdělání, ani žádnou praxi. Pozemkový fond má přitom teď větší přímý vliv na státní majetek, než některá ministerstva.

Předseda výkonného výboru řídí asi tisíc zaměstnanců v celé České republice a ti mají připravit privatizaci státní půdy i různých budov v hodnotě desítek miliard korun. Do roku 2012 by měl být totiž fond téměř bez majetku a měl by zaniknout.

A právě v tomto období bude pravou rukou jeho šéfa Pozemkového fondu člověk, který pomohl spekulantům v Liberci k milionovým ziskům.

Radim Zika v tom však nevidí problém. "Pozemky byly tehdy prodány v řádné veřejné soutěži, která proběhla přesně v souladu se zákonem o prodeji půdy," namítá nový šéf fondu.

V tom má pravdu. Fond pozemky skutečně prodal či převedl restituentům podle platné legislativy. Michal Frydrych ale jako vedoucí územního pracoviště v Liberci rozhodoval, co a kdy se bude prodávat nebo převádět.

Fakta:
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Fakta:

Frydrych a Vesec

  • 2001
    Michal Frydrych vedoucím Pozemkového fondu v Liberci
  • 2003
    Rozhodnuto, že pokud Liberec získá šampionát v klasickém lyžování budou běžecké tratě ve Vesci
  • červen 2004
    Liberec poráží Oslo a získává pořadatelství světového mistrovství v klasickém lyžování v roce 2009
  • říjen 2004
    Územní pracoviště Pozemkového fondu v čele s Michalem Frydrychem prodává jeden z klíčových pozemků ve Vesci za 128 tisíc korun
  • 2006
    Liberec tyto pozemky nakupuje za 8,4 miliony korun a přidává pět domů v centru města
  • 2006
    Michal Frydrych byl z vedoucí funkce odvolán a odchází z Pozemkového fondu
  • leden 2009
    Do svého týmu pozval Michala Frydrycha nový šéf Pozemkového fondu Radim Zika - neúspěšný kandidát ODS na hejtmana Libereckého kraje

Každý to věděl, Frydrych ne

O tom, že se běžecká část šampionátu bude konat právě ve Vesci, se rozhodlo ještě před tím, než Liberec kandidaturu získal. Plány na sportoviště vznikaly již na přelomu roku 2002 a 2003.

"Na jaře 2003 už bylo de facto rozhodnuto," potvrdil Aktuálně.cz tehdejší mluvčí organizačního výboru Vladimír Zemánek.

Michal Frydrych byl z vedoucí funkce na Pozemkovém fondu v roce 2006 odvolán, dnes však tvrdí, že zabránit prodeji pozemků ve Vesci nemohl.

Všichni v Liberci sice věděli, že na loukách ve Vesci vyroste běžecký areál, Michal Frydrych však říká, že on o tom informace neměl.

"Neobdrželi jsme žádnou oficiální žádost od města, aby tyto pozemky nebyly vydány," tvrdí dnes Frydrych. "Ke všem pozemkům, které šly v uvedené lokalitě do prodeje, se musel magistrát vyjadřovat a ke všemu existují doklady s razítkem magistrátu."

Liberecký primátor Jiří Kittner z ODS hovoří v souvislosti s Vescem o něčem jiném.

"S Pozemkovým fondem jsme jednali. Je otázka, jestli musel pozemky vydat nebo ne. Záměry ve Vesci jsme nemohli před nikým tajit, vše muselo schválit zastupitelstvo," komentoval Kittner již dříve pochybnosti kolem výkupů.

Ten, nebo ten? Nás to nezajímá

Ministr zemědělství Petr Gandalovič odmítl komentovat, proč si nový šéf Pozemkového fondu, kterému on sám tuto práci nabídnul, vybral mezi blízké spolupracovníky právě Frydrycha.

"Nejsem o tom moc informován. Je v pravomoci předsedy výkonného výboru vybírat si kolegy. Veškerou pravomoc má však výkonný výbor, takže se nedomnívám, že by pan Frydrych mohl cokoli ovlivnit," uvedl Gandalovič.

Podobně reagoval také šéf dozorčí rady Pozemkového fondu. "Do personálních otázek se nepletu a předsedovi už vůbec ne. Mně zajímá, jestli je všechno podle zákona a není nějaký rozpor v práci pozemkového fondu," prohlásil předseda dozorčí rady Jan Grůza.

"Jestli má pan předseda toho, nebo onoho, to ať si zodpovídá on sám," reagoval Grůza na otázku Aktuálně.cz.

 

Právě se děje

Další zprávy