Ridley Scott natočí film o Reaganovi a Gorbačovovi

Kamil Fila Kamil Fila
29. 2. 2008 13:55
Po Americkém gangsterovi další životopisný příběh
Foto: Aktuálně.cz

Brusel - Britský režisér Ridley Scott, jenž již dlouho působí v Hollywoodu, se po kritikou kladně oceněném a komerčně velmi úspěšném Americkém gangsterovi pouští do další látky "podle skutečných událostí".

Tentokrát si vybral dva mocné rivaly, Ronalda Reagana a Michaila Gorbačova. Dosud nepojmenovaný projekt, jenž je zatím ve stadiu náčrtků, se zaměřuje na události roku 1986 na summitu v Reykjavíku, kde se zástupci obou mocností dohadovali o omezení zbrojení.

S premiérou se počítá už na začátek příštího roku. Scott, proslulý pracovním nasazením, chce film dotočit do letošní zimy.

Zástupci Scottovy produkční společnosti Scott Free Prods., kterou řídí Ridley společně se svým bratrem Tonym, rovněž úspěšným režisérem, navštívili minulé léto Island, aby zjistili, zda je možné natočit film přímo v Reykjavíku.

Foto: http://www.reaganlibrary.com/

A mají už povolení natáčet přímo v domě Hofdi, kde se konalo původní setkání.

"Je tu jistě fascinace historickými figurami, které jsou až nadživotné, ale já chci ukázat, kdo byli a proč dělali určité věci", prohlásil Ridley Scott, jenž má za sebou již životopis Kryštofa Kolumba 1492: Dobytí ráje a dlouhodobě se snažil zfilmovat životopis legendárního vojevůdce Hanibala.

"Jejich činy pomáhaly utvářet historii a dláždily cestu ke konci studené války", dodal k oběma státníkům, jejich setkání, byť přímo v Reykjavíku neúspěšné, znamenalo zásadní průlom v americko-sovětských vztazích.

Jednou z velkých výzev je obsazení. "V jistém směru byste chtěli někoho neznámého. Ale obě osobnosti jsou v určitém věku, takže nevyhnutelně chcete někoho zkušeného. Fyzická podobnost je druhotná. Jde mnohem méně o vzhled, ale mnohem více o herectví," líčí své plány Scott.

"Samozřejmě ale musíte myslet na určitou tělesnost. Reagan byl vysoký a elegantní, zatímco Gorbačov byl podsaditý jako hráč rugby. Takže Gorbačov se snadněji obsazuje, Reagan je barvitější."

Doposud měl na filmy z moderní historie v Hollywoodu víceméně monopol levicově smýšlející Oliver Stone (vietnamská trilogie, JFK, Nixon, Commandante, World Trade Center).

Posledním vážně míněným politickým filmem bylo drama Třináct dní režiséra Rogera Donaldsona s Kevinem Costnerem o kubánské krizi z roku 1962.

Jinak převládá spíše komediální pohled na politiku, viz nejnověji satira Soukromá válka pana Wilsona s Tomem Hanksem v roli alkoholického senátora, který podporoval na sklonku 80. let afghánské mudžáhedíny.

Ridley Scott je režisér politicky nevyzpytatelný. Jeho nedávný film Černý jestřáb sestřelen (2001) byl obviňován z rasismu vůči obyvatelům Afriky, naproti tomu historický válečný velkofilm Království nebeské (2005) překvapil citlivým vykreslením arabských bojovníků.

Za mírně problematické lze považovat, že u posledního Amerického gangstera (2007) autor na základě scénáře Stevena Zailliana až příliš volně nakládal s fakty ohledně hlavní postavy legendárního drogového dealera Franka Lucase.

 

Právě se děje

Další zprávy