Nákup potravin se brzy prodraží až o stokoruny

mič
1. 8. 2007 17:17
Zdraží mléko, rohlíky, maso a další potraviny
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Za běžné rodinné nákupy budou Češi během několika měsíců platit o desetikoruny až stokoruny více než dnes.

Zdražení mléčných výrobků už ohlásili velcí čeští dodavatelé. Dnes prezident Agrární komory ČR Jan Veleba odhadl, že ceny všech potravin by mohly do konce roku stoupnout v průměru až o desetinu.

A růst budou ceny jídla i další roky. Je pro to několik důvodů. Jednak nedostatek některých surovin, například mléka nebo obilí. To se projeví mimo jiné v cenách pečiva, ale i masa.

Významný vliv na zdražení potravin bude od příštího roku mít i očekávané zvýšení DPH na potraviny z pěti na devět procent.

Foto: Ondřej Besperát
Vše o chystané vládní reformě daní najdete ZDE

Za tři roky o třetinu

Česko je nyní v cenách potravin pod úrovní průměru EU. Podle nedávných údajů Eurostatu Češi za stejně plný košík nechají u pokladen marketů o třetinu méně peněz, než je průměr v EU.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz
Češi nakupují levně. Za stejné zboží 66% ceny EU

Zdražování by mohlo tuzemské ceny potravin buď mírně přiblížit některým zemím unie nebo s nimi udržet zhruba stejné tempo růstu. I v okolních zemích, zejména v Německu, totiž ceny rostou.

"Ceny potravin stoupají v celé Evropě a já si myslím, že u nás by to (růst cen potravin) mohlo být do konce roku 2007 kolem deseti procent. Hlavním důvodem jsou enormně narůstající ceny obilí. Je to celosvětová záležitost, protože zásoby obilí jsou nejnižší za posledních dvacet let," uvedl pro ČTK Veleba.

Zemědělští odborníci podle Veleby předpokládají, že ceny potravin v Evropské unii se v příštích třech letech zvýší o 30 procent. "Bude trvalý tlak na postupné zvyšování cen potravin," upozornil Veleba.

Kvůli zvýšení cen krmné pšenice po letošních žních by podle vedení olomoucké agrární komory mohlo v následujících dnech zdražit vepřové maso až o tři koruny za kilogram.

Konkurence ceny brzdí

Cenu budou muset zvýšit zejména chovatelé prasat, kteří obilí nepěstují a musejí ho nakupovat, řekl ČTK ředitel olomoucké agrární komory Miloš Porč. Někteří chovatelé z regionu však tvrdí, že kvůli tlaku konkurence z okolních zemí si zatím nebudou moci dovolit zdražit.

Také velké mlékárny připravují v následujících týdnech další zdražení svých výrobků až o několik procent. Cena mléka v tuzemských obchodech přitom již nyní vzrostla na nejvyšší úroveň za posledních několik let.

Zákazníci obvykle dávají přednost méně tučnému mléku před plnotučným.
Zákazníci obvykle dávají přednost méně tučnému mléku před plnotučným. | Foto: Jaroslav Jiřička
Mléko je nejdražší za poslední roky. A dál zdražuje

Zatímco na začátku letošního roku stál litr polotučného mléka v průměru 14,52 Kč, minulý týden byla jeho cena o korunu vyšší. Obchodníci i mlékárny shodně tvrdí, že zvýšení cen má na svědomí kombinace růstu poptávky po mléčných výrobcích v EU a hlavně v Asii, nízká produkce mléka v Německu i Francii a výpadek dodávek z Austrálie, což žene ceny mléka vzhůru.

 

Právě se děje

Další zprávy