Vědci oživili bakterii starou osm milionů let

bh
10. 8. 2007 15:50
Nalezli ji v antarktickém ledu
Hideaki Motoyama, drží milion let starý kus ledu, při prezentaci v Tokiu.
Hideaki Motoyama, drží milion let starý kus ledu, při prezentaci v Tokiu. | Foto: Reuters

New Jersey - Americkým vědcům se podařilo oživit osm milionů let starou bakterii, kterou nalezli v antarktickém ledu.

Jde přitom o vůbec nejstarší známou "zamrzlou" bakterii, kterou se podařilo v laboratorních podmínkách stimulovat k reprodukci, tedy dělení.

O objevu týmu z Rutgersovy univerzity v New Jersey informoval na svých webových stránkách magazín New Scientist.

Beacon Valley. Právě tady je podle expertů vůbec nejstarší led na Zemi.
Beacon Valley. Právě tady je podle expertů vůbec nejstarší led na Zemi. | Foto: Portland State University

Mikrobiolog Kay Bidle získal vzorek bakterií z až pětimetrového vrtu do ledu, který se svými kolegy provedl v lokalitě Beacon Valley v Antarktidě, kde se podle glaciologů nachází pravděpodobně nejstarší led na Zemi.

Zatímco shluk bakterií starý sto tisíc let se měl po přesazení do laboratorního prostředí čile k životu, vědce překvapilo, že se podařilo "rozhýbat" také jeden exemplář, jehož stáří odhadují na osm milionů let. Bakterie tak musela žít v době, kterou geologové označují jako miocén.

DNA zkoumané bakterie byla sice silně poškozená, za 70 dnů v laboratoři se ale exemplář dokázal rozdělit. "Překvapilo nás, že k růstu vůbec došlo," řekl Bidle.

Podle šéfa výpravy Paula Falkowského je možné, že se následkem oteplení a tání ledovců právě takové prastaré bakterie dostanou do moře. Nehrozí ovšem, že by se z nich staly predátoři a byly nebezpečné pro dnešní mořskou faunu a flóru. "Nevypadají jako lvi nebo tygři," dodal Falkowski.

Bakterie v tomto krystalu soli jsou staré 250 milionů let. Podařilo se je oživit.
Bakterie v tomto krystalu soli jsou staré 250 milionů let. Podařilo se je oživit. | Foto: Aktuálně.cz

Bakterie-rekordmanka má 250 mil. let

Výprava Rutgersovy univerzity také zkoumala, po jakou dobu vydrží v ledu DNA mikrobů, aniž by degradovala. Podle měření týmu profesora Falkowského je poločas rozpadu šroubovice DNA 1,1 milionů let.

Překvapivý objev zamrzlé bakterie není ale rekordní. Mikrobilog Russell Vreeland totiž před sedmi lety "rozhýbal" bakterii nalezenou v solné jeskyni v Novém Mexiku. A stáří? Údajně až 250 milionů let.

 

Právě se děje

Další zprávy