Evropské filmové ceny ovládla italská mafie

Irena Hejdová Irena Hejdová
6. 12. 2008 22:55
Cenu za dokument v Kodani převzala Třeštíková

Praha - První Evropská filmová cena vůbec putuje do České republiky. Na sobotním slavnostním ceremoniálu v Kodani ji osobně převzala dokumentaristka Helena Třeštíková za svůj ceněný časosběrný snímek René.

Film o nenapravitelném kriminálníkovi Reném Plášilovi, který Třeštíkové během natáčení mimo jiné vykradl byt, si českou premiéru odbyl na letošním karlovarském festivalu. Do kin vstoupil v červenci a od té doby sbíral vavříny doma i v zahraničí.

Dokumentaristka Helena Třeštíková
Dokumentaristka Helena Třeštíková | Foto: Ondřej Besperát

Odvezl si mimo jiné cenu diváků z jihlavského festivalu dokumentů či hlavní cenu z prestižního festivalu v Lipsku. Evropská filmová cena je ale jeho dosud nejvýznamnějším oceněním.

Metou je ohlas diváků

"Evropská cena je pro mě osobně metou, která se těžko dá překonat," řekla Třeštíková Aktuálně.cz před sobotním přebíráním ceny, o jejímž zisku už věděla víc než měsíc.

"Ale na druhou stranu víme, že v cenách to není. Ta meta je ohlas diváků a pocit, že mé filmy mají nějaký smysl, přispívají ke kultivaci filmových diváků, k hledání nových výrazových možností dokumentu."

Třeštíková je vůbec první českou držitelkou Evropské filmové ceny; do kategorie hraných filmů - která byla tajemstvím až do sobotního večera - Češi "již tradičně" nepronikli.

Tady bojují zpravidla filmy, které už upoutaly pozornost na prestižních festivalech, zvláště pak v Cannes. Loni tu tak hlavní cenu získalo rumunské potratové drama 4 měsíce, 3 týdny a 2 dny, uvedené a oceněné předtím ve francouzském letovisku hlavní cenou.

Gomorra
Gomorra | Foto: kv iff

Letos si nejvyšší evropskou trofej odnáší italská Gomorra - taktéž premiérovaná v Cannes, kde získala Velkou cenu, druhé nejvyšší ocenění po Zlaté palmě.

Pět cen pro italskou mafii

V klání o Evropské filmové ceny byla Gomorra jedním z favoritů a podařilo se jí proměnit všech pět nominací. Film Mattea Garronea podle bestselleru Roberta Saviana přináší zasvěcenou zprávu o praktikách italské mafie.

Kromě ceny pro nejlepší film vůbec získal i ocenění za režii, cenu pro nejlepšího herce, cenu za nejlepší scénář a cenu za nejlepší kameru.

Film, který je považován za jeden z nejsyrovějších a zároveň nejsugestivnějších filmů tohoto roku, se zaměřuje na neapolskou větev mafie zvanou camorra.

Odehrává se ve světě, kde jediným zákonem je moc a násilí. Soupeřící klany tu svádějí boj o kontrolu nad trhem s narkotiky, nebezpečným odpadem, prostitucí i turistikou.

Katyň
Katyň | Foto: Bontonfilm

Filmu velkou publicitu přinesla i jeho předloha, pro kterou italská mafie jejímu autorovi hrozí smrtí. Saviano musí být kvůli své knize pod neustálou policejní kontrolou.

Snímek, který podle jeho předlohy vznikl, označuje kritika za "nejpravdivější film o mafii, jaký byl kdy natočen". Většina recenzí oceňuje právě jeho autenticitu, ale někteří kritici mu vyčítají, že na úkor ústředního příběhu rozehrává celou mozaiku motivů.

Do české distribuce zatím Gomorra bohužel nemíří, k vidění byla jen ve Varech. Je také italským kandidátem v nadcházejícím oscarovém klání.

Italský Il Divo oproti tomu z taktéž pěti nominací proměnil jen jedinou - a to ještě napůl s Gomorrou.

Cenu pro nejlepšího herce totiž získal Toni Servillo za herecké výkony v obou ceněných italských filmech o problémech, které aktuálně hýbou společností na Apeninském poloostrově. V Il Divo hraje někdejšího premiéra Giulia Andreottiho.

Evropskou filmovou cenu si vydobyla i britská herečka Kristin Scott Thomas - za roli ve (v Česku taktéž zatím neuvedeném) filmu I've Loved You So Long.

Cannes: Valčík s Bašírem
Cannes: Valčík s Bašírem | Foto: Aktuálně.cz

V českých kinech je k vidění alespoň Wajdova Katyň, která dostala cenu za kostýmní výpravu, chystá se sem i izraelský Valčík s Bašírem, který vyhrál cenu za hudbu.

Cenu pro objev roku získal v Cannes oceněný Hunger Stevea McQueena, cenu kritiků pak v Benátkách uvedený Kuskus.

Cenu za celoživotní dílo si z Kodaně odváží slavná britská herečka Judi Dench; evropskou cenu za umělecký přínos pak v čele s Larsem von Trierem kolektiv severských režisérů spojených s manifestem Dogma. Cena diváků připadla snímku Harry Potter a Fénixův řád.

Evropské filmové ceny uděluje Evropská filmová akademie složená z 1850 filmařů a odborníků z celé Evropy. Největší zastoupení tu mají velké kinematografie starého kontinentu - což někdy vede ke spekulacím o protekci těchto zemí.

Současným prezidentem akademie je slavný německý režisér Wim Wenders. Letošní ročník byl jednadvacátý. Příští ceremoniál se koná v Essenu.

 

Právě se děje

Další zprávy