Praha utíká celé republice, šance stíhat ji má Ostrava

Petr Holub
11. 3. 2008 12:15
Ostrava přitahuje investice nových firem
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Studie dokazují, že se Praha stále rychleji vzdaluje ostatním českým regionům. Hlavní město patří ke třem evropským metropolím, které se nejvíc odlišují od svého okolí.

Většina západoevropských zemí přitom spoléhá na alternativní centra, která by metropolím ulevila. Zdánlivě jednoduchý recept k úspěchu znají například v Nizozemsku, Rakousku či Španělsku: Stačí sehnat více peněz na investice a domluvit se na rozvojových projektech, které překračují hranice jednotlivých obcí.

Panelové sídliště na Praze 4.
Panelové sídliště na Praze 4. | Foto: Ondřej Besperát
Čtěte více:
Čím je Praha bohatší, tím větší jí hrozí úpadek

"Dobrou šanci má Ostravsko," předpokládá sociolog Dan Marek z olomoucké univerzity. Získalo totiž lepší podmínky pro čerpání evropských dotací. Na rozdíl od jiných regionů bude dostávat peníze přímo, nemusí se o ně dělit s jedním, nebo dvěma sousedními kraji, jako ostatní.

Marek upozorňuje, že v posledních letech do Ostravy míří investice IT firem. Tamní primátor Petr Kajnar už před pěti lety vyhlásil jako svůj cíl předstižení Prahy. Přání se mu splnilo do té míry, že Ostravsko je vedle Prahy nejrychleji rostoucím regionem.

"Začíná se tu vytvářet elita, která nestojí jen o to, vytáhnout z fabriky deset milionů a postavit někde barák, ale která má dlouhodobou vizi rozvoje firmy a města," popisuje základní změnu Kajnar a tvrdí, že o rozvojových plánech je možné vážně mluvit napříč politickými stranami, na univerzitách a s podnikateli.

IT Brno

Primátor Kajnar připomíná, že Ostrava může mít úspěch jen díky, že spojí své plány s okolními městy. "Už dnes tvoříme souměstí, které má víc, než 700 tisíc obyvatel," vysvětluje.

Ostrava se zdržela, protože musela v posledních překonávat úpadek, který v Praze vlastně nikdy nenastal. Podobné překážky muselo překonat také Brno, které bylo dosud hlavním uchazečem o souboj s hlavním městem.

"Tradiční strojírenství zaznamenalo po roce devadesát velký úpadek, textilní odvětví úplně ztratilo na významu," vysvětluje zdržení brněnský primátor Roman Onderka.

Ztracená průmyslová odvětví postupně nahrazují nové disciplíny a Brno především hledá cestu, jak udržet absolventy vysokých škol, kterých tu je pětkrát víc než v Groningenu. Onderka si nejvíc příležitostí slibuje od investic Mayovy kliniky v brněnských nemocnicích a od vybudování Středoevropského technologického centra, které má platit Brusel.

Také Onderka tvrdí, že samotné Brno nemůže Praze konkurovat.

"Bylo by velice zkreslené srovnávat Prahu jakožto kraj s městy a obcemi. Někam se můžeme dostat, kdybychom srovnávali Prahu a Jihomoravský kraj," podotýká primátor.

 

Právě se děje

Další zprávy