Otřel se v blogu o Klause, hrozí mu vyhození z ODS

stk
30. 1. 2008 11:05
Blog na Aktuálně.cz pobouřil europoslance Zvěřinu
Foto: Ondřej Besperát

Praha - Politologa a historika Jana Berwida-Buquoye bude zřejmě text o Václavu Klausovi, který uveřejnil ve svém blogu na Aktuálně.cz, stát členství v ODS.

Článek pobouřil europoslance a autorova kolegu z místní organizace v Táboře Jaroslava Zvěřinu.

"Špiněním hlavy státu prokázal Berwid-Buquoy totální bezohlednost vůči všem členům ODS. Praktické ukončení jeho členství navrhnu na nejbližší schůzi místního sdružení, jehož je členem," napsal Zvěřina v diskusi pod blogem.

O co vlastně šlo? Jan Berwid-Buquoy přetiskl ve svém blogu rozsáhlý citát z článku, který vyšel před dvanácti lety v Necenzurovaných novinách: Tak pěkně po pořádku. V. Klaus se narodil za války (1941) v Praze, i když rodina pochází z Haliče a jak už to bývá, ve vhodnou dobu si změnila jméno z Pružinskyj na Klaus... Je známo, že V. Klaus byl vzorným pionýrem a jako jediný z třídy si pořídil hedvábný pionýrský šátek..., stojí v něm mimo jiné. V podobně sarkastickém, často bulvárním a spekulativním duchu se nese celý text. Podstatná část je věnována autorovu jízlivému pohledu na profesuru současného prezidenta.

Foto: Aktuálně.cz
Přečtěte si blog Jana Berwida-Buquoye:
Terra inkognita zvaná Václav Klaus

Berwid-Buquoy v úvodu svého příspěvku, kde zmiňovaný text citoval, žehrá na údajný nedostatek informací o Václavu Klausovi. "Tak např. o T. G. Masarykovi, Edvardu Benešovi a Václavu Havlovi byla tu i v zahraničí napsána celá řada zajímavých monografií. V tomto směru o Klausovi neexistuje nic," píše a pokládá si řečnickou otázku Proč? Článek z Necenzurovaných novin pak uvádí jako "impozantní svědectví jistého Dr. Ladislava Andreye."

Europoslanec Zvěřina: Špiněním hlavy státu prokázal Berwid-Buquoy totální bezohlednost vůči všem členům ODS
Europoslanec Zvěřina: Špiněním hlavy státu prokázal Berwid-Buquoy totální bezohlednost vůči všem členům ODS | Foto: Aktuálně.cz

Na závěr Berwid-Buquoy cituje Haškova Švejka "Kdyby z toho byla jenom polovina pravda, stačilo by to, aby měl vostudu na celej život!" V dalším textu pak prohlašuje, že Klaus je "brilantním a fundovaným myslitelem v oblasti národního hospodářství" a oceňuje i jeho působení v roli premiéra. Úřad prezidenta však nezvládá, uzavírá Berwid-Buquoy.

Ve svém předchozím blogu s titulkem Quo vadis, Bohemia? (čtěte zde) autor jednoznačně podpořil volbu Klausova protivníka, Jana Švejnara.

Europoslanec Jaroslav Zvěřina jeho texty kategoricky odmítl. "Přečetl jsem si oba články, které pan Berwid-Buquoy v posledních dnech věnoval prezidentské volbě a osobě Václava Klause. Je evidentní, že se jeho postoje hluboce liší od pozice ODS jako politické strany, ale také od osobních stanovisek prakticky všech členů ODS v táborské organizaci," napsal dále v diskusi.

"Na svých slovech trvám, nemám, co bych na nich měnil," potvrdil v telefonickém rozhovoru pro Aktuálně.cz.

Zvěřinu přitom nespojuje s autorem blogu jen členství v místní stranické organizaci. Napsal například doslov k českému vydání knihy Berwida-Buquoye Otec německého hospodářského zázraku Ludwig Erhard

 

Právě se děje

Další zprávy