Video: NASA nadšena obrázky z Marsu

rst, ČTK, Reuters
18. 10. 2006 16:33
Washington - S netajeným nadšením představili vědci z NASA nové snímky povrchu Marsu. Uvnitř: VIDEO

Na tiskové konferenci Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) ve Washingtonu ukázali panoramatické barevné snímky, které na Zemi zaslal robot Opportunity z okraje velkého kráteru na Marsu.

"Je to jako kdybyste stáli u Velkého kaňonu, dívali se dolů z různých stran a pak jste do něj sestoupili," vysvětluje James Bell.

Obří kráter

Obrázky byly pořízeny na okraji Viktoriina kráteru, kam Opportunity dorazil 28. září. Kráter je s šířkou 800 metrů a hloubkou 60 metrů největší ze všech, k nimž Opportunity i jeho dvojče Spirit zatím dorazili. Oba roboti jsou na "rudé" planetě od jara 2004.

Vědce údajně nadchla hlavně hloubka kráteru, na jehož stěnách jsou vidět různé vrstvy hornin. Jejich studium by vědcům mělo přinést nové poznatky o Marsu.

Již dříve roboti pomohli přinést důkaz, že na Marsu existuje voda. Nové snímky by prý mohly dát odpověď na otázku, zda tam byla v minulosti dlouhodobě, nebo jen občas.

Na tiskové konferenci byly současně představeny i snímky Marsu, které pořídila z vesmíru sonda Mars Reconnaissance Orbiter. Je na nich mimo jiné patrný i robot Opportunity na okraji Viktoriina kráteru.

Původně vědci předpovídali oběma robotům jen asi tříměsíční životnost. Roboti však pracují již více než 900 dnů, čímž překonali nejsmělejší představy. A zatím prý nenasvědčuje nic tomu, že by jim měl brzy dojít dech.

 

Právě se děje

Další zprávy