Pinochet zemřel, policie rozháněla davy

Red Zah
11. 12. 2006 9:00
Santiago de Chile - Tisíce Chilanů vyrazily po oznámení smrti bývalého diktátora do ulic. Policie nasadila vodní děla. Uvnitř: PINOCHETŮV ŽIVOT V OBRAZECH A DATECH, ANKETA, PROFIL
Pinochet zemřel. Centrum Santiaga se proměnilo v bojiště mezi demonstranty a policií.
Pinochet zemřel. Centrum Santiaga se proměnilo v bojiště mezi demonstranty a policií. | Foto: Reuters

August Pinochet zemřel ve věku 91 let. Úmrtí oznámila vojenská nemocnice v chilské metropoli.

Jeho radující se odpůrci nejdříve v centru Santiaga tančili. Zanedlouho ale oslavy přešly v potyčky s policií. Ta použila při rozhánění davu slzný plyn poté, co se asi tisícovka lidí rozhodla vyrazit směrem k prezidentskému paláci. 

Pinochet vládl své zemi pomocí vojenské diktatury sedmnáct let: od roku 1973 do roku 1990. Poslední období svého života strávil v domácím vězení, kdy čekal na zahájení procesu, v němž se měl zpovídat z únosu a zabití dvou strážců bývalého chilského prezidenta Salvadora Allendeho.

Život Pinocheta v datech

  • 25. listopadu 1915 - Ve Valparaísu narozen Augusto José Ramón Pinochet Ugarte.
  • 1949-1952 - Studia na Vojenské akademii Bernarda O'Higginse v Santiagu de Chile.
  • 1954-1955 - Učitel na Vojenské akademii v Santiagu.
  • 1956 - Vojenský atašé ve Washingtonu.
  • 1956-1959 - Učitel logiky a vojenské geografie na Vojenské akademii v ekvádorském Quitu.
  • 1961-1964 - Velitel 7. pěšího pluku v Antofagastě.
  • 1964-1969 - Učitel na Vojenské akademii v Santiagu.
  • 1971-1972 - Velitel druhé divize v Santiagu.
  • 1972-1973 - Prozatímní vrchní velitel pozemních vojsk.
  • Srpen 1973 - Stal se vrchním velitelem pozemních vojsk.
  • 11. září 1973 - Jeden z vůdců převratu, při kterém byl svržen levicový prezident Salvador Allende. Poté Pinochet rozpustil parlament, zakázal politické strany, zavedl cenzuru a uvěznil tisíce svých levicových odpůrců.
  • Červen 1974 - Pinochet se prohlásil nejvyšším vůdcem státu a v prosinci 1974 se stal prezidentem.
  • 1980 - Nejvyšší úřad si Pinochet pojistil ústavou, která mu kromě toho zajistila imunitu křeslem doživotního senátora.
  • Březen 1990 - Pinochet opustil úřad hlavy státu.
  • Březen 1998 - Pinochet odešel z vrchního velení pozemních vojsk.
  • 16. října 1998 - Při Pinochetově pooperační rekonvalescenci v Londýně jej španělský soudce Baltasar Garzón obvinil z vražd španělských občanů během jeho režimu. Byl zatčen britskou policií. O vydání Pinocheta požádala poté také Francie, Švýcarsko či Belgie.
  • 2. března 2000 - Britská justice propustila Pinocheta ze zdravotních důvodů. Návrat do Chile.
  • Červenec 2002 - Ze zdravotních důvodů se Pinochet vzdal funkce doživotního senátora.
  • 2002 - Stíhání Pinocheta zastavil soud také v kauze Karavana smrti, kterou v roce 1973 tvořily vojenské skupiny, jež unesly a popravily přes 70 vůdců opozice. Znovu otevřeno Nejvyšším soudem 17. července 2006.
  • 2004 - Kvůli špatnému zdraví bylo zastaveno jeho stíhání v kauze operace Kondor, během níž v 70. letech vojenské režimy šesti zemí jižní Ameriky koordinovaly odstraňování svých levicových odpůrců. Oběťmi těchto akcí se stalo na 30.000 lidí, nejvíce Chilanů.
  • 2005 - Pinochet byl zbaven imunity pro případ operace Colombo (zavraždění více než stovky levicových aktivistů v roce 1975) a pro daňové úniky, zpronevěru a falšování dokladů.
  • 24. listopadu 2005-12. ledna 2006 - Pinochet byl v domácím vězení na předměstí Santiaga de Chile.
  • 3. prosince 2006 - Po srdečním záchvatu byl převezen do nemocnice. Lékaři mu voperovali bypass.
  • 10. prosince 2006 - Augusto Pinochet zemřel ve věku 91 let.
  • Pinochet Allendeho socialistický kabinet svrhl v roce 1973. Během následujících sedmnácti let zemřely při politických represích více než tři tisíce lidí. Další desetitisíce skončily ve vězení nebo v exilu.

    Jednou z obětí Pinochetovy diktatury je i otec současné chilské prezidenty Michele Bacheletové.

    Úřady nepovolily státní pohřeb, ani národní smutek. Pinochet bude nicméně pohřben s vojenskými poctami v úterý

    Soud se nikdy nekonal

    Za zločiny, kterých se jeho režim dopustil, se ho pokoušely stíhat nejen chilské soudy, ale také španělský vyšetřující soudce. Španělsko se Pinochetova případu ujalo proto, že jeho občané patřili také mezi oběti Pinochetova režimu.

    Pinocheta se však nikdy nepodařilo odsoudit a potrestat, jeho právníci vždy úspěšně argumentovali tím, že jeho zdravotní stav neumožňuje, aby se účastnil procesu.

    V roce 1998 byl například Pinochet zatčen během svého pobytu v Británii. Britské úřady jednaly právě na žádost Španělska o vydání. Tehdejší britský ministr vnitra Jack Straw však nakonec rozhodl, že kvůli zdravotnímu stavu vyhoví Pinochetově žádosti a umožní jeho návrat domů do Chile.

    Augusto Pinochet - září 2003, 30. výročí puče.
    Augusto Pinochet - září 2003, 30. výročí puče. | Foto: Reuters

    Profil bývalého chilského diktátora

    Pinochet měl úzké politické vztahy s bývalou britskou premiérkou Margaret Thatcherovou, která ho považovala za politického spojence. Pinochetova vláda navíc poskytla Británii pomoc během války s Argentinou o Falklandské ostrovy v první polovině osmdesátých let.

    Jedni pláčí, jiní slaví

    Navzdory rozsáhlému porušování lidských práv za jeho vlády mnozí Chilané Pinocheta obdivovali s tím, že zachránil jejich zemi před marxistickou diktaturou. Pinochet také sám sebe viděl jako toho, kdo svou zemi zachránil před komunistickou nadvládou.

    Televizní stanice už ukázaly záběry jak Chilanů slavících v ulicích měst, tak lidí plačících. Policie okamžitě začala hlídat nemocnici, kde Pinochet zemřel. Malá skupina jeho stoupenců se shromáždila před jejím vchodem, kde skandovala hesla "Ať žije Pinochet!" a zpívala chilskou hymnu.

    Obvinění kvůli porušování lidských práv však nebyla jediná, kterým Pinochet čelil. Obviněn byl také z korupce a finančních machinací.

    O velkou část svých příznivců přišel Pinochet ve chvíli, kdy vyšla najevo zpráva, že v zahraničí disponoval tajnými mnohamilionovými dolarovými účty.

    Smrt v kruhu rodiny

    Pinochet zemřel ve čtvrt na sedm večer středoevropského času. Vojenská nemocnice v krátkém prohlášení uvedla, že jeho zdravotní stav se náhle zhoršil a musel být proto převezen zpět na jednotku intenzivní péče.

    "Zemřel obklopen členy své rodiny," řekl novinářům před nemocnicí ošetřující lékař Ignacio Vergara.

    Přesně před týdnem musel být Pinochet převezen do nemocnice, protože ho postihl srdeční záchvat. Podle lékařů byl ve vážném stavu, podařilo se ho však stabilizovat. V pátek byl propuštěn z jednotky intenzivní péče a začalo se hovořit o tom, že jeho stav se zlepšuje.

    Augusto Pinochet a někdejší paraguayský diktátor Alfredo Stroessner.
    Augusto Pinochet a někdejší paraguayský diktátor Alfredo Stroessner. | Foto: Reuters

    Narozeninový vzkaz

    Pinochet 25. listopadu oslavil 91. narozeniny. Při té příležitosti vydal prohlášení, ve kterém se přihlásil k politické odpovědnosti za činy, které se uskutečnily během vojenského převratu z roku 1973.

    "Dnes, kdy se mé dny blíží ke svému konci, bych chtěl jasně říct, že necítím vůči nikomu hořkost a nade vše miluji svou zemi," uvedl Pinochet v prohlášení, které za něj přečetla jeho manželka.

    Dodal tehdy, že jeho hlavním cílem bylo učinit z Chile lepší místo a zabránit rozpadu země.

     

    Právě se děje

    Další zprávy