abb | Názory
1. 11. 2006 18:00

Česko má svých 300 NEJ. Tady jsou

Česká NEJ - Měsíc jste posílali své tipy, vybírali, zvažovali. A teď je žebříček českých nej v krajích kompletní. Uvnitř: MAPA

Aktuálně.cz a hlavně jeho čtenáři vybrali celkem tři stovky unikátů, kterými se má chlubit každý kraj České republiky. V každém z nich dvacet zajímavostí, osobností či památek tvoří ojedinělou databázi českých NEJ.

Podívejte se na ně přes naší interaktivní mapu. Klikněte na kraj, který vás zajímá, a uvidíte, čím se tam pyšní.

Tím ale nekončíme. Návrhy můžete posílat i nadále (na adresu [email protected]). Když budete mít lepší návrh, rádi jej vyměníme. V každém kraji se pak odehraje hlasování, které navíc místní unikáty seřadí podle Vaší obliby a určí pořadí úplně nejúspěšnějších.  

Čísla mluví jasně

A co jste nejčastěji navrhovali? A jaké zajímavosti se ponejvíce objevovaly?

Foto: Aktuálně.cz

Čísla jsou zajímavá. 42 osobností - rodáků z daného kraje. 25 přírodních zajímavostí a přírodních krás. 23 kostelů, klášterů či poutních míst. 17 hradů a 13 zámků. A dalších asi 28 různorodých stavebních památek. Včetně dvou rotund a několika funkcionalistických vil.

Také 8 různých památkově zajímavých městských celků, 8 hor či vrchů, 9 vodních ploch (rybníky a jezera), 7 lázeňských měst, 5 mostů, 4 skanzeny lidových staveb a 3 parky.

Židovské památky jsou zastoupeny asi 7x, podzemí a sklepy (ať již podzemní chodby či vinné sklepy) 4 x, plavební kanály taktéž 4x. Dále 6 muzeí, asi 5 pomníků či sousoší, 4 zajímavosti z vojenského prostředí (pevnosti či opevnění, památníky bitev) a několik unikátů ze světa železnice (viadukty, ozubené dráhy).

Vybrali jste i více než desítku technických památek  - přes pivovar, větrný mlýn, nejstarší huť až po elektrárnu či hvězdárnu. Ale i dvě zvonice, lidové kroje, zvyky a slavnosti (3x) nebo umělecká díla, převážně obrazy. Také divadla a pěvecké soubory.

Proslavené i pozapomenuté

Průmyslové značky a významné a světoznámé podniky se objevily asi 17x.

Takovými tradičními výrobky je například po celém světě rozšířená židle Thonet č. 14, automobilka Škoda a Tatra, plzeňské a českobudějovické pivo, Karlovarský porcelán, oplatky, sklo a bylinný likér, ale třeba i pardubický perník, olomoucké tvarůžky. O obuvnickém impériu rodiny Baťových ani nemluvě.

Foto: Aktuálně.cz

Mezi rodáky jste navrhovali spisovatele, malíře, vědce či politiky, ale i významné postavy, které s naší zemí pojí jen místo narození, protože veškerý svůj život prožili a svým dílem se proslavili až za našimi hranicemi. Jako například filosof Edmund Husserl či zakladatel psychoanalýzy Sigmund Freud.

Objevují se i některá méně známá jména. Slyšeli jste například o Aloisu Musilovi, jehož jméno se stkví vedle takových cestovatelů, jako byl Marco Polo a David Livingstone? Až do daleké Číny putoval i jezuitský misionář Karel Slavíček, který došel uznání i od samotného čínského císaře.

Českých unikátů je zkrátka mnoho a některé z nich jste nám pomohli vybrat. Sledujte i nadále naši rubriku, kde Vám budeme představovat zajímavosti, krásy a poklady našich zemí.

 

Právě se děje

Další zprávy