Akcie ČEZ poprvé stály přes 1000 korun

Dušan Klimeš
11. 12. 2006 12:05
Praha - Na pražské burze dnes padl další rekord. Akcie firmy ČEZ, ve které stát drží kontrolní balík, stojí přes tisíc korun.

Těsně před polednem se cena jedné akcie na pražské burze vyšplhala na hodnotu 1001 korun. Nakonec ale akciím chybělo 70 haléřů, aby poprvé v historii ukončily obchodní den nad tisícikorunovou hodnotou. Přesto byl ČEZ z hlediska objemu obchodů opět lídrem. Obchody s jeho akciemi totiž tvořily téměř třetinu všech obchodů elitního systému SPAD.

Energetický gigant, který za poslední čtyři roky roky posílil asi o 900 procent, by se měl stát záplatou českého rozpočtu.

Stát totiž vlastní 67 procent akcií této společnosti. Má tak v držení cenné papíry, jejichž hodnota se v této chvíli přiblížila hranici čtyř set miliard korun.

Akcie na deficit

A z těch by právě současný ministr financí Vlastimil Tlustý rád uřízl část, která by měla sloužit na financování deficitu státního rozpočtu.

Ministr Vlastimil Tlustý připravuje prodej balíku akcií ČEZ
Ministr Vlastimil Tlustý připravuje prodej balíku akcií ČEZ | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

K prodeji by mělo být pět až deset procent akcií. Stát by si tak mohl touto transakcí přilepšit o třicet až šedesát miliard korun.

Jenže obrovský a rychlý růst akcií firmy ČEZ vyvolává otázky, jestli je kvůli rozhazovačné politice vlády nutné se zbavovat takto kvalitní investice.

Svoji hodnotu ČEZ získává díky tomu, že patří k největším firmám celého regionu a má na to, aby investoval miliardy jak doma, tak v zahraničí. V současnosti se zaměřuje především na země jako Bulharsko, Rumunsko či Bosna.

Elektřinou k ziskům

Oblíbenost mezi investory mu přináší i jeho zisky. Je zdaleka nejziskovější firmou celé české ekonomiky. Jen za prvních devět měsíců letošního roku dokázal nahromadit 22 miliard čistého zisku. Pomáhá mu k tomu i neustálý růst cen elektřiny.

O tom, jak naložit s akciemi energetiků, se jedná dokonce při schůzkách politických stran, které zkouší sestavit funkční vládu.

ČSSD má totiž strach, aby případný prodej a privatizace fungovala dostatečně transparentně, a aby nad tímto procesem měla tato strana dohled. Na prodeji části akcií se ale politici vesměs shodnou.

Foto: Aktuálně.cz

Škoda prodat

Akcie ČEZ přitom mají stále potenciál k tomu, aby i nadále rostly a svým majitelům vydělávaly slušné peníze.

"Podle nás budou tyto akcie za rok stát 1049 korun," myslí si analytik firmy Atlantik FT Petr Novák.

Ostatní obchodníci s akciemi jsou ještě optimističtější.

"Naše cílová cena za dvanáct měsíců je 1105 korun," říká Ronald Schubert z Patria Finance.

 

Právě se děje

Další zprávy