Do Česka se valí skutečně obří zábava

Tomáš Fránek
11. 12. 2006 0:00
Znojmo/Jihlava - Češi a Moravané, kteří mají chuť utrácet v zábavních areálech, se nejspíš dočkají prvního obřího zábavního parku.

Padla totiž jedna z hlavních překážek, která dosud blokovala výstavbu zábavního parku pod názvem Země lží, který chce u hraničního přechodu Hatě postavit rakouský podnikatel a majitel nákupního centra Excalibur City v Hatích Ronald Seunig.

Infobox

  • Češi, kteří disponují stále větším množstvím volného času, mají chuť utrácet v zábavních areálech.
  • Podle odborníků ale Česko v tomto směru zatím zaostává za západní Evropou, kde je hustota zábavních parků mnohem vyšší a tato zařízení patří mezi hojně vyhledávané cíle. Největší popularitě se v Česku těší akvaparky, které již fungují či se staví v mnoha městech.
  • Tomáš Drtina ze společnosti Incoma Research na odborné konferenci Leisure Forum 2006 v Praze uvedl, že podle průzkumu průměr maximální přijatelné ceny za den strávený ve velkém zábavním areálu je v Česku 690 korun na osobu. Jen čtvrtina oslovených Čechů nenavštíví v průběhu roku žádný zábavní či tématický park.
  • Průměrný návštěvník utratí ročně v akvaparku zhruba 1200 korun. Akvapark jedenkrát měsíčně a častěji navštíví 11 procent, zoologickou nebo botanickou zahradu šest procent, zábavní park tři procenta a pouť či lunapark dvě procenta Čechů.
  • Češi mají v posledních letech stále více volného času a tedy i příležitostí utrácet v zábavních zařízeních. Zatímco v roce 2002 měli lidé za týden 28 hodin volného času, tak letos se tento ukazatel zvýšil na 31 hodin.

Kraj souhlasil s tím, že stohektarový pozemek, který má sloužit k výstavbě parku, bude vyňat ze zemědělského půdního fondu. Právě tato skutečnost zatím přípravným pracím na výstavbě parku, který má být srovnatelný s vídeňským Prátrem, bránila.

Jako v Prátru

Úřady dva roky odmítaly převést půdu s tím, že jde o vysoce kvalitní černozem.

Při představování projektu Ronald Seunig uvedl, že chce investovat do výstavby parku více než jeden a půl miliardy korun a vytvoří několik set přímých pracovních míst. Celkem by díky parku mohlo najít práci až dva tisíce lidí.

Park má mít čtrnáct obřích atrakcí, mezi kterými se bude jezdit vláčkem, Součástí areálu bude vodní plocha, která se v zimě promění v kluziště. V okolí má vzniknout centrum služeb pro automobilisty či chovatele zvířat.

Už nyní jsou Hatě, kde se výstavba zábavního centra Země lží připravuje, hojně navštěvované. Do nákupního centra Excalibur City a do největšího outletového centra Freeport nabízejícího značkové zboží z minulých sezon ročně zamíří přes čtyři miliony lidí.

Rozlehlá nafukovací atrakce se vznesla až 9 m
Rozlehlá nafukovací atrakce se vznesla až 9 m | Foto: BBC

Země lží je projektem obřího zábavního parku, který je nejdál, připravují se i další. Velké zábavní parky s výjimkou akvaparků, které nejsou spojeny s nákupními centry nebo hypermarkety, totiž v Česku na rozdíl od zemí v západní Evropě chybějí.

Další obří park, Ever Green Park má vyrůst v blízkosti dálnice D1 u Tasova a nedaleko Velké Bíteše. Na padesáti hektarech by zájemci našli zhruba patnáct hlavních atrakcí. Mezi atrakcemi by bylo i 4D kino či obrovský dětský svět.

Hledají se investoři

Firma Promotion Factory, která projekt parku u dálnice připravila asi před dvěma roky, nyní hledá investory. "Založili jsme akciovou společnost a hledáme investory, kteří by se na výstavbě parku podíleli," řekl Aktuálně.cz jednatel společnosti Vladimír Boháček.

Podle něj investoři zatím v Česku do zábavních parků příliš investovat nechtějí. A u Tasova se ještě ani nezačalo stavět a část místních obyvatel se už dala slyšet, že obří park nechce.

V západní Evropě jsou přitom takových parků stovky, například v Nizozemsku je jich dvacet pět. Podle studie poradenské společnosti Duane Marden, která zjišťovala situaci v celé Evropě, je v Česku místo pro dva nadregionální zábavní parky a pro dvě až tři regionální centra.

Jeden z menších tématických parků se už začal budovat v Liberci.

V IQ parku, který v libereckém Babylonu buduje obecně prospěšná společnost Labyrint Bohemia, budou medicínské modely, fakírovo lůžko, zařízení pro přenos hlasu pomocí parabol, logické hry nebo aplikace přírodních jevů a zákonů, například přenášení energií nebo využití solární energie.

IQ park vyroste na ploše 1000 metrů čtverečních v prostoru bývalého Státního výzkumného ústavu textilního. Jeho vybudování přijde na 50 milionů korun, Evropská unie záměr podpoří 12 miliony korun.

Las Vegas v Maďarsku

Podobná situace jako v Česku je v Polsku, Maďarsku nebo na Slovensku.

V Praze na Výstavišti zahájila 25. února tradiční Matějská pouť
V Praze na Výstavišti zahájila 25. února tradiční Matějská pouť | Foto: čtk

Právě v Maďarsku má vzniknout obdoba amerického Las Vegas.

V maďarském městě Bezenye, které má 1500 obyvatel a leží nedaleko slovenské a rakouské hranice, má vzniknout centrum hazardních her a k tomu zábavní městečko. To vše za 780 milionů eur.

Za projektem je rakouský podnikatel Hans Asamer, který přišel s nápadem vybudovat město kasin. Projekt podporuje gigant v oblasti hazardních her Ellis Gaming a skupina investorů okolo Citibank.

Další rakouský podnikatel Alexander Finster chce podle deníku Salzburger Nachrichten okolo kasin postavit zábavní park s miniaturou Benátek či horskými chatami. Do parku má zamířit až osm milionů návštěvníků ročně.

 

Právě se děje

Další zprávy