Ministerstvo užívá pirátský software

11. 12. 2006 0:00
Praha - Skoro dvě třetiny počítačů na ministerstvu kultury běží díky nelegálnímu software. Vyplývá to z auditu, který má Aktuálně.cz k dispozici.

Podle auditu, který od firmy Rogit dostal ministr Martin Štěpánek, chybí na ministerstvu licence na systémy Windows a Office.

"Ministerstvo kultury má velmi závažný nedostatek licencí operačních systémů. Jedná se o cca 150-200 kusů OS, což představuje cca 75% všech stanic," stojí doslova v auditu.

Ministerstvo kultury se tak chová jako pirát, ačkoli by mělo být úřadem, který autorská práva chrání a proti pirátství bojuje. Na tuto agendu má dokonce vyhrazen samostatný odbor autorských práv a je zodpovědné za vládní strategii boje proti nelegálnímu software.

Kromě toho poukazují auditoři také na nepořádek, který v software používaném na ministerstvu panuje. "Evidence software byla vedena bez podkladových materiálů a tudíž je neprůkazná. Nelze uvěřit, že ve skladech proběhla minimálně za poslední dva roky inventura," píší.

Jejich zprávu získalo Aktuálně.cz od lidí, kteří na ministerstvu dříve pracovali. Auditorská firma nebyla s redakcí v žádném kontaktu.

Vzpomínka na minulost

Podle pracovníků misterstva situace vznikla v 90. letech, kdy se zde Windows pirátsky přepalovaly.

Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Aktuálně.cz

Za informační technologie tehdy zodpovídal úředník ministerstva Ctirad Vrána, dnes vyšetřovaný pro podezření z korupce v jiných kauzách.

Na to, jak situaci řešit, má audit jednoduchou odpověď: investovat milion korun a systémy dokoupit. K tomu se však na ministerstvu nikdo nemá.

"O chybějících licencích se ví už dlouho, ale nikdo pořád neuvolnil peníze na jejich nákup. Ministr Jandák to sice slíbil, ale nestalo se nic. Stejně je to i za Štěpánka," říká zdroj z ministerstva, který nechtěl být jmenován. Obává se reakce svých nadřízených.

Za informační technologie dnes odpovídá vrchní ředitel sekce pro chod ministerstva Jiří Richter. Deník Aktuálně.cz se pokoušel získat jeho vyjádření už od 22. listopadu, nakonec však po dvou týdnech odpověděla za něj mluvčí ministerstva.

Potíže ministerstva kultury
Autor fotografie: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Potíže ministerstva kultury

Otázka, kdy ministerstvo nakoupí legální software, však zodpovězena nebyla. "V oblasti software probíhá inventarizace. Současně v této oblasti probíhá interní audit. Výsledky auditu by měly být předloženy do konce příštího týdne," napsala mluvčí Ludmila Kadrnková.

Zoufalství ve skladech

Nelegální software není jediný problém, na který audit firmy Rogit upozornil.

Na mušku si vzal také špatnou evidenci počítačů. "Stav existujícího hardware je prakticky nezjistitelný," píší auditoři. "Některé skladové prostory informačních technologií jsou v zoufalém stavu," pokračují.

Ani tím však potíže ministerstva s počítači nekončí.

Aktuálně.cz už mimo závěry auditu zjistilo, že ministerstvo odmítá zaplatit firmě Computersystem za 25 počítačů, na kterých už několik let úředníci ministerstva pracují.

Computersystem poskytl počítače úřadu jako krátkodobou zápůjčku. Když ministerstvo po delší době nechtělo počítače vrátit, vystavil na ně Computersystem faktury. Ty však dodnes nebyly zaplaceny.

Ministerstvo argumentuje tím, že Computersystem půjčil počítače ministerstvu dobrovolně a ministerstvo na ně má podle smlouvy nárok. "Firma Computer System Praha, ve smyslu platné smlouvy, se zavázala poskytovat bezplatně MK zařízení po dobu nezbytně nutnou pro odstranění závady na zařízení MK," sdělila Aktuálně.cz mluvčí Kadrnková.

K otázce, jak dlouho se budou závady odstraňovat, se ministerstvo nevyjádřilo.

Firma Computersystem se k situaci také nechtěla vyjádřit. Pro ministerstvo stále zajišťuje další služby. "Nechceme komentovat zálěžitosti našich klientů," řekl Aktuálně.cz jednatel společnosti David Dobiáš.

Otázku, zda by při tvrdším postupu vůči ministerstvu mohl přijít o další zákazky, nechal bez komentáře.

Řešení v nedohlednu

Problémy s počítači se s ministerstvem táhnou už roky. Náznak, že by se mohly řešit, přišel jen za bývalého ministra Jandáka. Letos v srpnu slíbil, že na obnovu počítačů uvolní 9,5 miliónů.

Oddělení informačních technologií z nich však po nástupu ministra Štěpánka nevidělo ani korunu. V roce 2006 mělo na svůj provoz, správu sítě i nákup nových počítačů jenom 5 miliónů. Tři miliony z této částky jdou navíc na účty za telefon pro celé ministerstvo. Podle pracovníků oddělení by přitom jenom na počítače bylo třeba milionů osmnáct.

Zda se jich dočká od ministra Štěpánka je nejisté. Za jeho působení se oddělení informačních technologií dostalo znovu na okraj. Smrsklo se na dva lidi a bylo zařazeno do stejného organizačního režimu jako řidiči nebo uklízečky. Peníze na nákup legálních programů také dodnes nedostalo.

 

Právě se děje

Další zprávy