Černobyl už není nebezpečný, řekla po 20 letech OSN

rst, Red Zah
22. 11. 2007 13:30
Region teď má spasit ekoturistika a biopaliva
Lidi z Černobylu má 21 let po katastrofě spasit pěstování plodin, z nichž se vyrábějí biopaliva. A ekoturistika
Lidi z Černobylu má 21 let po katastrofě spasit pěstování plodin, z nichž se vyrábějí biopaliva. A ekoturistika | Foto: Reuters

New York - "Pohotovostní fáze" v oblastech kolem jaderné elektrárny Černobyl skončila. Více než dvacet let po nejhorší jaderné havárii v dějinách to oznámila Organizace spojených národů.

V rezoluci, kterou tento týden přijalo valné shromáždění OSN, se uvádí, že zamořené oblasti v blízkosti Černobylu je sice stále potřeba sledovat, pouhý monitoring teď má ale vystřídat takzvaná "fáze obnovy".

Speciální projekty, v rámci nichž chce Organizace spojených národů například poskytovat půjčky a poradenství ukrajinským, ruským a běloruským farmářům, mají lidem z nejvíce postižených regionů vrátit ztracenou sebedůvěru.

Některým plodinám totiž radiace neškodí. Lukrativní se tak může stát například pěstování plodin na výrobu biopaliv.

Černobyl, nejhorší jaderná havárie v dějinách. Připoměňte si ji ZDE:

Foto: Aktuálně.cz

Někteří zástupci OSN jdou ještě dál: mluví dokonce o rozvoji ekoturistiky. Přesvědčit turisty, aby zavítali do Černobylu, ale nebude jednoduché.

Narušená psychika

Většina obyvatel zamořených oblastí se s havárií nedokázala vyrovnat zejména psychicky. "Nadměrný alkoholismus a kouření je tu teď spíš zdrojem rakoviny, než samotná radiace," cituje BBC Cihan Sultanogluovou z Rozvojového programu OSN (UNDP).

Reaktor v jaderné elektrárně Černobyl explodoval v roce 1986 a následný únik radioaktivních látek zamořil velkou část východní Evropy.

Více než 330 tisíc lidí muselo urychleně opustit své domovy.

Na následky ozáření přesto zemřely tisíce lidí. Zatímco Světová zdravotnická organizace (WHO) odhaduje, že výbuch zabil 9.000 lidí, jiné organizace uvádějí čísla mnohonásobně vyšší.

Dopady havárie, zvláště na děti, vědci zkoumají dodnes.

 

Právě se děje

Další zprávy