Nikdy není pozdě odsoudit zločin, říká historik on-line

ves
17. 10. 2007 12:35
Tomáš Bursík hovořil o procesu s katy Horákové
Historik Tomáš Bursík online v redakci Aktuálně.cz.
Historik Tomáš Bursík online v redakci Aktuálně.cz. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Pro až nyní? Není na odsouzení prokurátorky, která se podílela na monstrprocesu se skupinou okolo Milady Horákové, už pozdě? Nepostupovala jen podle tehdejších zákonů?

Takové otázky vyvolává proces s Ludmilou Brožovou Polednovou, který tento týden začal.

Přečtěte si, co si o tom myslí historik Tomáš Bursík, odborník na moderní české dějiny z Archivu bezpečnostních složek ministerstva vnitra.

Fakta

Historik Bursík se dlouhodobě věnuje období komunismu, zvláště pak komunistické justici a vězeňství. Před časem vydal Úřad pro dokumentaci a vyšetřování zločinů komunismu jeho studii Ztratily jsme mnoho času... Ale ne sebe!

Kniha má podtitul Životy politických vězeňkyň v československých věznicích padesátých a šedesátých let dvacátého století. Bursík v ní mimo jiné píše i o věznění političky a bojovnice za práva žen Františky Zemínkové, která byla odsouzena v procesu s Miladou Horákovou na 20 let žaláře. Odseděla si deset.

Bursík byl hostem on-line rozhovoru na Aktuálně.cz, který začal v 10:00.

Mimo jiné řekl: "Na poukázání viny není nikdy pozdě a vůbec nehraje roli věk paní Brožové. Domnívám se, že se dopustila činů, o niž musí být jasně řečeno, že se jedná o zločiny (zločiny proti lidskosti). Ale ani já nepovažuji za vhodné, aby p. Brožová zbytek svého života strávila za mřížemi."

Všechny odpovědi Tomáše Bursíka čtěte zde:

Odpovězeno: 17. 10. | 10:03Autor: sova antonín

Otázka: Lze posuzovat za špatné, když lovci mamutů neměli radiátory, plynové vytápění atd.,to byla určitá doba a to platí i tento proces. Ona určitě postupovala dle platných zákonů. Když by tento porušila,tak to oskákala i ona. Samozřejmě odsouzení p,Horákové neschvaluji.

Tomáš Bursík: Dobrý den, podle mého názoru komunistický režim respektive představitelé KSČ po únoru 1948 porušovali i vlastní zákony, které si vybudovali na obranu svého státního zřízení. Komunistický režim vyhlásil válku lidem, kteří s nastolením totilitního řádu nesouhlasili a rozhodli se vystoupit proti němu. Navíc se jedná o nedemokraticky zvolené představitelé, které vůbec nezajímá názor veřejnosti.

Odpovězeno: 17. 10. | 10:07Autor: LACO

Otázka: Dobrý den. Má smysl hnát "před spravedlnost" velmi starou paní 18 let poté, co se tím už mohla justice zabývat? Navíc ve státě, kde se na velmi exponovaných místech vyhřívají lidé, kteří v té době sloužili komunistickému režimu stejně horlivě, jen se dnes rádi vydávají za "prozápadní demokraty"?

Tomáš Bursík: Dobrý den, víte, já si myslím, že na poukázání viny není nikdy pozdě a vůbec nehraje roli věk paní Brožové. domnívám se, že se dopustila činů, o niž musí být jasně řečeno, že se jedná o zločiny (zločiny proti lidskosti). Ani já nepovažuji za vhodné, aby p. Brožová zbytek svého života strávila za mřížemi. viz. i trestání nacistických zločinů na počátku 21. století.

Odpovězeno: 17. 10. | 10:11Autor: ronin

Otázka: Je hnus číst příspěvky rudých, kteří bagetelizují zločiny, ukrývají vrahy, překrucují fakta a snaží se odvést pozornost na něco úplně jiného.Jak to, že pořád není tento hnus mimo zákon?!
Kdyby Němci denacifikovali německo jako my debolševizujeme česko, tak se tam stále hailuje.

Tomáš Bursík: Dobrý den, domnívám se, že i v Německu po 2. světové válce musela příjít nová generace, která se již nepodílela na nacistickém režimu. Teprve tehdy začalo probíhat ono vyrovnávání se s nacistickou minulostí a domnívám se, že teprv nyní nastupuje i v Čechách generace neovlivněná komunistickou minulostí a která je schopná se na celou věc podívat z nového úhlu. Ani v Německu po roce 1945 neproběhla denacifikace ihned.

Odpovězeno: 17. 10. | 10:12Autor: rony

Otázka: co si myslíte o návrhu senátorů, aby trestné bylo používání komunistických symbolů - např. srpu a kladiva?

Tomáš Bursík: Dobrý den, s návrhem senátorů souhlasím.

Odpovězeno: 17. 10. | 10:15Autor: Bohumír

Otázka: dobrý den,
bylo v silách prokurátora postupovat pouze dle vlastního úsudku? Co by asi následovalo, kdyby prokurátor "vyjel " ze scénáře?
Děkuji

Tomáš Bursík: Dobrý den, výběr prokurátorů pro proces s Miladou Horákovou a spol. proběhl velmi "pečlivě", nedomnívám se, že by tato možnost vůbec nastala. Justice se stala zcela závislou na totalitním komunistickém režimu a jeho představitelích. Pokud by přece jen prokurátor "vyjel" ze scénáře. Pokud mého názoru by jej čekal trestní lágr.

Odpovězeno: 17. 10. | 10:18Autor: Kovář

Otázka: Jak vysoký trest odnětí svobody by si dle Vašeho názoru zasloužila paní Brožová.

Tomáš Bursík: Dobrý den, pro mě je důležité poukázat na to, že toho, čeho se dopustila jsou zločiny (zločiny proti lidskosti). Jedná se o morální odsouzení, v tuto chvíli je pro mě odsouzení až na druhém místě. Nepovažuji za nutné, aby si p. Brožová odpykávala trest ve vězení.

Odpovězeno: 17. 10. | 10:20Autor: sigrid

Otázka: Myslíte si, že tento soud proběhne objektivně nebo vše opět skončí v nechutném a bezzubém rozmělnění. Vždyť už se před těmi, kteří byli týráni musíme stydět.

Tomáš Bursík: Hezký den, vůbec nechci komentovat soudní řízení, ale domnívám se, že soud proběhne objektivně. Druhou otázkou je samotné vyrovnávání se s minulostí uvnitř české justice po roce 1989.

Odpovězeno: 17. 10. | 10:22Autor: Tomáš Petráň

Otázka: Pane Bursíku, není 18 let po revoluci trochu pozdě? Proč dokázali Němci podobné problémy řešit během 2-3 let po pádu komunistického režimu a my čekáme na to, až bude paní Brožová vzhledem ke zdravotnímu stavu beztrestná?

Tomáš Bursík: Hezký den, pane Petráňi. Máte pravdu v tom, že na trestání v soudním žízení je již trochu pozdě. Nic méně se domnívám, že pro českou společnost a příští generace není příliš pozdě na to říci, že zde byly páchány zločiny ve jménu komunistické ideologie.

Odpovězeno: 17. 10. | 10:24Autor: Rascal

Otázka: Posledni dobou se porad resi jestli si nechat nebo nenechat komunisticke symboly jako sochy, bysty apod. Myslim ze ale prave tohleto nam ukazuje co jsme prozili a ze by se na to nemelo zapomenout. Co si o tom myslite?

Tomáš Bursík: Dobrý den, máte pravdu. I pro mě jsou komunistické symboly z období let 1948-1989 dokladem oné doby, viz kniha Pomníky a zapomníky. Jiná věc je, že tyto symboly jsou v součastnosti využívány ve jménu zločinné komunistické ideologie.

Odpovězeno: 17. 10. | 10:28Autor: Brambůrka 2

Otázka: A co si vůbec myslíte o kauze Vondruška?

Tomáš Bursík: Dobrý den, Brambůrko 2 :)
Tímto případem jsem se detailně zabýval po linii historického výzkumu. Pro mě je důležité říci, že i výkon trestu odnětí svobody pro politické vězně v 70. a 80. letech byl součástí represivních opatření režimu proti svým odpůrcům a například odbor vnitří ochrany ve vězení byl prodlouženou rukou státní bezpečnosti a i zde docházelo k porušování základních lidských práv člověka.

Odpovězeno: 17. 10. | 10:31Autor: tin

Otázka: Proč tak pozdě?V tom věku je to zas problém etický.50. léta byla eskalací odpovědi na bolševismus,ten na fašismus, ten na bídu, drahotu. Udělejme už dnes něco proti drahotě, dalším nespravedlnostem sociálním a nemusíme stále hrát hru na ukrutníky a bezbranné.

Tomáš Bursík: Dobrý den, víte, já si myslím, že zločiny proti lidskosti (ať už se jedná o komunistický či nacistický režim)nemá žádnou vazbu k sociálním nespravedlnostem a drahotě. Pro mě jsou daleko důležitější osobní svoboda člověka, přirozená lidská práva, než máslo za 40,- Kč.

Odpovězeno: 17. 10. | 10:35Autor: Brambůrka

Otázka: V parlamentu sedí komunistický bachař Vondruška. Byl už zbaven imunity, ale mě hlava nebere, jak je možné, že takoví lidé už dávno nebručí v base? Kde je problém? Proč nebyli podobné mlátičky už dávno souzeny?

Tomáš Bursík: Hezký den, mně také hlava nebere, když v parlamentu České republiky sedí člověk, který přísahal věrnost komunistickému režimu. Ten problém je daleko složitější (viz česká společnost a přístup k minulosti, heslo "nejsme jako oni", soudci, kteří soudili již v 70. a 80. letech, nedůsledný postup orgánů činných v trestních řízení atd. atd.)Souhlasím s Vámi, že mělo být jasně řečeno, že řada lidí sloužících komunistickému režimu se dopustila zločinů.

Odpovězeno: 17. 10. | 10:38Autor: Bláha

Otázka: Jaké důkazy má proti paní Polednové obžaloba, tušíte?

Tomáš Bursík: Dobrý den, v archivních dokumentech je zřetelně vidět, že o rozsudcích bylo rozhodnuto dříve než v soudní síni. I na tomto rozhodování jako kolečko v mechanismu má p. Brožová svůj podíl a i v soudní síni hrála roli (viz filmový a audiovizuální záznam, která jí byl přiřčena někým jiným, to je, nerozhodovala se na základě svého nezávislého úsudku. To je nepřijatelné.

Odpovězeno: 17. 10. | 10:42Autor: Kováčová

Otázka: Dobrý den pane Bursíku,myslíte že existuje politická vůle,aby byl vůbec někdo potrestán?Jak třeba žijí rodiny těchto rádoby prokurátorů,neměli by být postiženy i ony a uvědomují si co způsobili jejich příbuzní?Přeji hezký den Kováčová

Tomáš Bursík: Dobrý den, v žádném případě by se nemělo stát, aby za individuální trestní čin byla postižena i rodina člověka, který se tohoto činu dopustil, to bychom se vraceli do komunistického režimu a to doufám nechceme. Doufám, že vůle vůbec se zabývat minulostí, tady je (viz vznik Ústavů pro studium totalitních režimů a Archivů bezpečnostních složek.)

Odpovězeno: 17. 10. | 10:44Autor: jan

Otázka: Dobrý den , jsou podle Vás veřejnosti dostatečně známa zločiny komunismu ? Jak si vysvětlujete zastoupení KSČM, která je pokračovatelkou zločinné KSČ, v PSČR ? Děkuji a ve Vaší práci přeji hodně úspěchů.

Tomáš Bursík: Dobrý den, Jane.
Domnívám se, že Komunistická strana Československa měla být zakázaná již na počátku roku 1990. Po té by nevznikla ani KSČM. Děkuji Vám za přání.

Odpovězeno: 17. 10. | 10:46Autor: Simcha

Otázka: Dobrý den. Skotská justice před pár lety odmítla otevírat procesy s fašistickými zločinci z 2.sv.války, kteří dnes žijí ve Velké Británii. S oddůvodněním, že nelze dříve nashromážděné důkazy ověřit a získat nové. Co si o tomto výkladu myslíte? Díky a hezký den.

Tomáš Bursík: Dobrý den, toto rozhodnutí neznám, ale poněkud mě zaráží přístup, že dříve nashromážděné důkazy nelze ověřit a získat nové. Myslím si, že tomu tak není.

Odpovězeno: 17. 10. | 10:47Autor: Miloš Hunka

Otázka: Zdravím, děsí mne neznalost národa o těchto věcech a s tím spojená snaha mávnout nad tím rukou. Mám za to, že velkorysost není v tomto případě namístě a jednoznačně jsem púroti Havlem prosazovanému heslu "Nejsme jako oni ", co pro to budete dělat..???

Tomáš Bursík: Dobrý den, pevně věřím tomu, že nově vznikající Ústav pro studium totalitních režimů a Archiv bezpečnostních složek mohou býti nápomocny v této věci spolu s dalšími akademickými institucemi.

Odpovězeno: 17. 10. | 10:48Autor: Xavon

Otázka: Dobrý den, jaké je Vaše oblíbené jídlo k pivu?

Tomáš Bursík: :) Vepřová žebírka na grilu.

 

Právě se děje

Další zprávy