ODS bojuje za Béma. Nechce, aby Praha přišla o peníze

jaa
22. 9. 2007 15:35
Odmítá Kalouskův návrh, jak dělit peníze obcím
Foto: Jaroslav Jiřička

Kladno - Občanští demokraté dnes rozhodli, že nepodpoří návrh zákona o rozpočtovém určení daní, který měl navýšit příjmy především menším obcím a který pro vládu připravil ministr financí lidovec Miroslav Kalousek.

Starostům malých obcí se nelíbí, že jim stát při přerozdělování dává až 6,5 krát méně peněz na jednoho občana než Praze či Brnu.

Výkonná rada ODS považuje návrh ministerstva financí za nepřijatelný, oznámil druhý muž ODS a pražský primátor Pavel Bém. Právě on je v čele města, které by po přijetí odmítnutého návrhu tratilo nejvíce. Přišlo by o dvě miliardy korun.

Představitelé ODS také předsedovi vlády Mirku Topolánkovi doporučili, aby příští rok inicioval přípravu "koaličně průchodné" změny zákona. Podle ODS by měl odstranit skokové změny v závislosti na počtu obyvatel obcí a zohlednit místa vzniku daní, píše server ceskenoviny.cz.

Malé obce: STOP diskriminaci

Přijetí novely zákona o rozpočtovém určení daní požadují starostové sdružení ve Smlouvě obcí a měst proti daňové diskriminaci. Těch je nyní přes 1350.

Starostové podporují návrh, který by přidal všem obcím a městům v Česku, kromě  Prahy, Brna, Plzně, Ostravy a částečně Olomouce. Tato města by podle senátorky Jany Juřenčákové, která starosty zastupuje, ztratila v roce 2008 dohromady 3,3 miliardy.

Že by Praha podle novely zákona tratila, se nelíbí právě již zmíněnému primátorovi Prahy Pavlu Bémovi. Juřenčáková ho před časem jmenovala jako člověka, který se nejspíš bude snažit návrh zákona zablokovat.

Starostové: Ať si Praha olympiádu zaplatí sama

To ale není jediný spor mezi Pavlem Bémem a starosty, kteří se připojili ke Smlouvě obcí a měst proti daňové diskriminaci.

V úterý vystoupili zástupci starostů na tiskové konferenci, kde se odmítavě postavili k ambicióznímu plánu pražského primátora uspořádat v roce 2016 olympiádu.

Primátor Pavel Bém a předseda Českého olympijského výboru Milan Jirásek odhalují logo Prahy, kandidáta na olympiádu v roce 2016. V pozadí autor loga Eduard Kauba.
Primátor Pavel Bém a předseda Českého olympijského výboru Milan Jirásek odhalují logo Prahy, kandidáta na olympiádu v roce 2016. V pozadí autor loga Eduard Kauba. | Foto: Ondřej Besperát
1350 starostů: Nechceme strádat kvůli olympiádě

Podle nich to není rozumné. Obávají se, že příprava olympiády spolkne významnou část veřejných zdrojů. Náklady na pořádání olympiády budou dle jejich propočtů tak velké, že se dotknou i menších měst a obcí. Zopakovali proto požadavek, o němž Aktuálně.cz informovalo už minulý pátek: o pořádání olympiády by mělo rozhodnout celostátní referendum.

Pokud by k vypsání referenda nedošlo, starostové doporučují, aby náklady hradilo hlavní město ze svého rozpočtu. "Ať ji Praha zaplatí sama, když tvrdí, že bude zisková. Například z půjček od finančních institucí," radí starosta Suché Lozi Petr Gazdík. "A případný zisk ať si klidně ponechá," dodává.

 

Právě se děje

Další zprávy