Karlův most má kilovou zlatou medaili. Za 660 tisíc

šal
13. 7. 2007 12:00
K mání jsou i mince menší a levnější

Praha - K 650. výročí položení základního kamene Karlova mostu bylo v minulých dnech vydáno několik typů pamětních medailí z ryzího zlata. Ta největší z nich je o průměru 8,5 cm a váží jeden kilogram.

Bylo jich vydáno jen 65 kusů, cena je 660 tisíc korun. Ražbu provedla Česká mincovna v Jablonci nad Nisou na objednávku jednoho z největších prodejců mincí a medailí v Česku, kterým je Zlaté mince - numismatika. Ta na jejich prodeji také vydělá.

Pro menší fandy Karlova mostu

Lidé, kteří si chtějí pamětní medaili k výročí Karlova mostu z cenného kovu pořídit, ale jednokilová je na ně moc velká, mohou využít dalších dvou emisí. Buď je možné si pořídit zlatou medaili (opět z ryzího zlata 999/1000 Au) o váze troyské unce (31,1 gramů) za cenu zhruba 23 tisíc korun, nebo stejně těžkou medaili z ryzí platiny. Zde si zájemci musí připravit již částku 47 tisíc korun.

K výročí Karlova mostu nebyly vydány pouze pamětní medaile, které neslouží jako platidlo, ale numizmatici si mohou pořídit také pamětní stříbrnou dvousetkorunovou minci. Do oběhu ji vydala Česká národní banka. Dvousetkoruna je ražena ze slitiny obsahující 900 dílů stříbra a 100 dílů mědi, váží 13 gramů. Pořídit se dá zhruba za cenu 300 korun.

Proč zlato

Zlato jako takové je výborným uchovatelem hodnoty a je dostupné pro širokou veřejnost. Investoři mohou vybírat ze zlatých mincí, medailí či slitků. Navíc odborníci očekávají, že cena zlata bude nadále stoupat a jako důvod uvádějí rostoucí zájem o tuto komoditu. Do zlata totiž investují také fondy, které žlutému kovu dávají mnohdy přednost před dluhopisy či akciemi.

Za poslední rok se ale světové ceny zlata příliš nezměnily, nyní se troyská unce prodává asi za 660 dolarů. To znamená asi 437 korun za gram zlata. Nejvíce lidí při investování do zlata využívá mince a medaile.

V obou případech mají investoři na výběr buď pamětní (jubilejní) nebo historické kolekce. Staré mince a medaile lze doporučit jen numismatickým znalcům, protože velkou část ceny tvoří sběratelská hodnota. Pro investování se vyplatí spíše pamětní numismatické sbírky.

Pamětní mince a medaile jsou vydávány v omezeném množství. Mince vydává stát, naproti tomu medaile mohou vydávat také soukromé osoby, firmy či obce k nejrůznějším příležitostem. Ryzost mincí i počet vydaných kusů je stanoven zákonem a stát je garantuje. Nad kvalitou medailí zase bdí Puncovní úřad, který vykonává kontrolu ryzosti.

Každá medaile z drahého kovu má tak punc. Počet majitelů pamětních mincí a medailí je omezen množstvím vydaných kusů, tržní cena numizmatických kolekcí se tak odvíjí nejen od množství zlata, ale i od poptávky sběratelů.

Z hlediska investora je nejvýhodnější okamžik k nákupu mincí a medailí krátce po jejich vydání. Tehdy se dají zakoupit za nejnižší cenu, což přináší nejvyšší zhodnocení. Zájemci o investování do numismatických sbírek by se měli proto zajímat o chystané ražby.

Tezaurační mince

Zájemci o zlato se setkají také s pojmem tezaurační mince. Hodnota těchto mincí se odvozuje pouze od hodnoty zlata, které obsahují. Jsou vydávány ve velkých objemech, jejich sběratelská hodnota je nulová. Tyto mince jsou často označovány jako investiční. Plní stejnou funkci jako zlaté slitky.

Nejznámější investiční zlaté mince jsou krugerrandy. Poprvé byly tyto mince raženy již v roce 1967. Nesou jméno tehdejšího jihoafrického prezidenta (Paul Kruger) a název tamní měny (Rand). Krugerrandy jsou raženy z 22karátového zlata a každá mince v sobě obsahuje přesně jednu troyskou unci zlata (31,1 gramu).

 

Právě se děje

Další zprávy