Milionářem přes internet může být každý osmý

hpv, sti
14. 6. 2007 6:00
Elektronické investování spustila už i Česká spořitelna
výzkumy ukazují, že stále více amerických teenagerů si kupuje alkohol přes internet.
výzkumy ukazují, že stále více amerických teenagerů si kupuje alkohol přes internet. | Foto: Reuters

Praha - Rozmnožit své peníze třeba až k milionovým částkám může přes počítač se svou bankou už přes milion a čtvrt Čechů. Počet lidí, kteří mohou investovat přes internet, nově zvedla Česká spořitelna, která oznámila novinky ve svém Servisu 24 a umožnila tak většině klientů rozhodovat o volných penězích třeba ze svého domova.

Banka se tak zařadila po bok eBanky, Komerční banky a Raiffeisenbank, které již podobnou službu nabízejí.

Jak investují online klienti KB

Ročně klienti přes internetovou aplikaci Mojebanka:

  • uzavřou kolem 500 smluv
  • provedou asi 15 tisíc nákupů, prodejů nebo přesunů mezi jednotlivými podílovými fondy 
  • investují téměř 1 miliardu korun

Zdroj: KB

Podobně jako u ostatních zmíněných bank může zhruba tři čtvrtě milionu klientů České spořitelny prostřednictvím internetového bankovnictví vymodelovat vlastní portfolio investic, které mohou přímo na webu nakoupit, prodat či vyměnit on-line.

Je z čeho vybírat

V nabídce České spořitelny si lze vybírat z otevřených podílových fondů dceřiné investiční společnosti ČS, z akciových prémiových vkladů, měnových prémiových vkladů, či ze strukturovaných dluhopisů a také z investičních produktů mateřské společnosti Erste - Erste Sparinvest. V tomto případě jde o otevřené podílové fondy a zajištěné fondy.

V uplynulém týdnu se americké burze dařilo natolik, že hlavní index Dow Jones poprvé v historii překročil hodnotu 12 tisíc bodů.
V uplynulém týdnu se americké burze dařilo natolik, že hlavní index Dow Jones poprvé v historii překročil hodnotu 12 tisíc bodů. | Foto: Reuters
České akcie letos vydělaly až 30 procent

Podle expertů na bankovnictví může být pro klienty banky zajímavý i ČS nemovitostní fond.

Nabídka ostatních bank je obdobná. Všechny banky nabízejí investování do produktů společností s nimi spřízněných. Na nabídce spořitelny stojí však za pozornost možnost investovat do jejích produktů a při tom nemít u banky zřízen běžný účet. ČS nabízí i variantu, kdy si zájemce otevře pouze majetkové účty pro investice a  k ní pořídí jednodušší verzi online obsluhy účtů - Start 24.

Kdo je online?

Mojebanka Komerční banky a internetové bankovnictví eBanky navíc nabízí možnost on-line uzavřít již smlouvu o investování do podílových fondů. V případě Raiffeisenbank klient smlouvu po internetu uzavře, ale ještě ji v papírové podobě dostane poštou a podepsanou odešle zpět bance.

Acer Aspire 5920
Acer Aspire 5920 | Foto: Acer

Česká spořitelna smlouvu o investování s klientem uzavře jedině na pobočce, a potom už všechny transakce lze provádět přes internetbanking.

Na internetových stránkách všech zmíněných bank je zájemcům k dispozici Demo verze aplikací, přes které lze investovat.

Další velké banky zatím klientům online investování nenabídnout. "ČSOB zatím o podobném rozšíření služeb neuvažuje," říká Tomáš Kopecký z tiskového oddělení banky. "V případě investování dáváme přednost osobního kontaktu s klientem, aby se s bankéřem na pobočce mohl poradit, jakým způsobem chce své peníze zhodnotit."

GE Money Bank investování do fondů svým klientům zatím vůbec nenabízí. 

 

Právě se děje

Další zprávy