Zákoník práce: Ústavní soud omezil pravomoce odborů

Tomáš Fránek
12. 3. 2008 19:43
Celkem soudci zrušili 11 ustanovení ze třiceti

Brno - Ústavní soud částečně vyhověl stížnosti pravicových poslanců a zrušil některé ustanovení zákoníku práce, který prosadili sociální demokraté a komunisté.

Ústavní soudci tak například zrušili paragrafy zvýhodňující velké odborové organizace nebo možnost odborů kontrolovat pracovně právní předpisy.

Soud tak například posílil zaměstnanecké rady, které budou moci fungovat i tam, kde již působí odborová organizace. Když se odboráři z různých svazů na jednom pracovišti navzájem nedohodnou, nemusí zaměstnavatel uzavírat kolektivní smlouvu s nejsilnější odborovou organizací.

Nepřípustné zvýhodňování

Soudci uvedli, že ve světě se používá několik různých modelů fungování odborů.

Vchod Ústavního soudu České republiky v Brně na Joštově ulici.
Vchod Ústavního soudu České republiky v Brně na Joštově ulici. | Foto: Aktuálně.cz, Tomáš Adamec
Čtěte více:
Nejzpackanější zákon je před ústavními soudci

"Model, použitý v Česku s exkluzivním postavením odborové organizace nacházíme především v posttotalitních zemích, jako pozůstatek minulosti," uvedl soudce zpravodaj Vojen Güttler.

"Jakékoli zvýhodňování některé z odborových organizací v podniku nebo v odvětví na úkor jiných je nepřípustné," uvedli soudci.

Ústavním soudcům se nelíbilo ani to, že odbory získaly velké pravomoci při kontrolách pracovně právních předpisů. "Odborová organizace tedy vystupuje vůči zaměstnavateli autoritativně, byť takové právo nelze odvodit ani z Ústavy, ani  z žádné mezinárodní smlouvy závazné pro Českou republiku," uvedli soudci.

Podle soudců by tak došlo k zásahu do vlastnického práva majitelů firem. "Kontrola dodržování právních předpisů je zásadně věcí státu, který si k tomuto účelu zřizuje odborné organizační složky, zaměřené na jednotlivé oblasti (hygienu, dopravu, bezpečnost práce apod.)," rozhodl soud.

Nižší budou i kontrolní kompetence odborů. Odboráři nebudou moci zastavit výrobu při přesvědčení, že přístroje ohrožují život a zdraví zaměstnanců.

Odbory nejsou stát

Podle ústavních soudců některé paragrafy znevýhodňují vlastníky a majitele firem.

Odboráři v první reakci označili verdikt ústavních soudců za průlom do práv odborů a za politické rozhodnutí v jejich neprospěch.

Pravicoví poslanci požadovali zrušení celkem 16 paragrafů s třiceti odstavci. Podle poslanců za ODS je zákoník práce jedním z nejzpackanějších zákonů, který kdy sněmovna přijala. Ústavní soud ale vyhověl jen částečně. Například stále platí to, že propuštění pracovníka musí podnik projednat s odbory.

Vyhlášení verdiktu přitom patřilo mezi jedno z nejdelších za poslední dobu, vyhlašování rozhodnutí trvalo více jak hodinu a půl.

 

Právě se děje

Další zprávy