Zápis do katastru podraží. Minimálně bude za 1000 korun

Petr Holub
25. 2. 2008 14:00
Reforma dopadá i na katastrální úřady

Praha - Občané nejspíš pocítí v peněženkách další z nepřímých dopadů vládní reformy.

Vláda schválila návrh, podle kterého mají občané platit jinak a dráž za zápis do katastru nemovitostí.

Pětisetkorunová taxa za jeden zápis na katastrálním úřadě sice zůstane, ale protože se bude platit zvlášť za obydlí a zvlášť za pozemky, prakticky se každému zvýší počet položek, za které se platí.

Vláda tak vychází vstříc požadavku Českého úřadu katastrálního a zeměměřického.

Z pěti set na tisíc

Pokud se tedy zároveň s bytem převádí podíl z pozemku, na kterém dům stojí, konečný poplatek bude tisíc korun. Dnes činí o polovinu méně.

Pokud se s rodinným domkem převádí nejen stavební pozemek, ale také zahrada, poplatek dosáhne patnácti set korun.

Maximálně se může za jednu transakci zaplatit dva tisíce korun, i když se budou převádět víc než čtyři položky.

"Jde o naprosto zanedbatelnou částku, která nepřekročí procento nákladů při nákupech nemovitostí," hodnotí vyšší taxu materiál, který vládě předložil ministr zemědělství Petr Gandalovič.

Vyšší poplatky se budou platit zřejmě až od příštího roku, protože návrh je součástí zákona, který musí ještě schválit parlament.

Východisko z reformy

Katastrální úřady jsou jedním z mála centrálních orgánů, na které dopadá reforma veřejných financí se vší přísností. Celkový balík jejich výdajů na mzdy letos dosahuje 1,992 miliardy korun. To je jen o 68 milionů víc, tedy o 1,1 procenta víc než loni.

Pro katastrální úřady tím mohou být nuceny propouštět, aby se zbylým zaměstnancům mohly zvýšit mzdy podle inflace.

Letos na katastrech mohou ještě přežít bez problémů, protože loni se jejich příjmy o 207 milionů, tedy o dvanáct procent.

Zvýšení poplatků může v příštím roce přinést nejméně 200 milionů navíc. Příjmy z poplatků by tak byly proti letošku dvojnásobné. Pokud všechny peníze zůstanou na katastrálních úřadech, mohou se platy úředníků napřesrok zvýšit opět o deset procent.

 

 

Právě se děje

Další zprávy