Čeští bikeři se na ME dobře zorientovali

SportPlus
11. 6. 2007 17:15
Castelifiorentino - Čeští reprezentanti v orientačních jízdách na horských kolech (MTBO) prokázali, že stále patří k elitě. Na ME v Itálii získali v silné konkurenci čtyři medaile.
Česká stálice a jistota MTBO Jaroslav Rygl jede svůj úsek štafety.
Česká stálice a jistota MTBO Jaroslav Rygl jede svůj úsek štafety. | Foto: Leoš Bogar

V kopcovité krajině plné malých městeček, vinic a olivových sadů se Češi zorientovali velmi dobře, a potvrdili tak dobrou formu před srpnovým MS, které letos hostí Nové Město na Moravě.

Konkurence byla ve všech závodech velmi silná. Startovalo hned několik mistrů světa či obhájců loňských evropských titulů.

Jaroslav Rygl potvrdil pověst dlouhodobé české jedničky a ve fyzicky velmi náročném závodě na klasické trati (long) nestačil pouze na nestárnoucího Mika Tervalu z Finska. Do své sbírky tak přidal další individuální stříbrnou medaili. Třetí místo obsadil v poledním vedru a prudkých kopcích uprostřed vinic Jérémie Gillman z Francie.

Jezdec se řítí krajinou a kromě cesty musí sledovat i mapu.
Jezdec se řítí krajinou a kromě cesty musí sledovat i mapu. | Foto: Milan Jirásek
Při MTBO se z kola hlídá cesta i mapa
Jaký sport se skrývá pod značkou MTBO? Jaké to je v plné rychlosti sledovat na kole strmý terén a mapu na řídítkách?
 

Český medailový účet na ME otevřel ale již den předtím v závodě na krátké trati (middle) Jan Svoboda, pro kterého to byl teprve jeho druhý start na ME. Skvěle využil psychickou pohodu, do které se dostal čtvrtým místem v závodě Evropského poháru ve sprintu, a následující den nestačil na middlu pouze na vítězného Fina Tervalu, kterého na druhém místě doplnil na stupních jeho krajan Matti Keskinarkaus.

Bohužel už večer po závodě si Svoboda stěžoval na přicházející virózu, která mu pak znemožnila další starty v závodech na klasice a ve štafetách. Skvělé výkony podali na middlu také Lubomír Tomeček (5.) a Radek Laciga (7.).

Veřejnost nemá o orientačních závodech jasnou představu a média je spíše ignorují, říká předseda MTBO Milan Jirásek.
Veřejnost nemá o orientačních závodech jasnou představu a média je spíše ignorují, říká předseda MTBO Milan Jirásek. | Foto: Milan Jirásek
Orienťáci v lese branné úkoly neplní
Ubezpečuje laickou veřejnost neznalou orientačních závodů v rozhovoru pro Aktuálně.cz předseda MTBO Milan Jirásek.
 

Štafety jsou tradičně silnou českou disciplínou. Národní tým těží velkého počtu závodníků a závodnic v širší světové špičce.

Obě štafety obhajovaly bronzové medaile z loňského ME a trojici Martin Ševčík, Jaroslav Rygl a Lubomír Tomeček se to povedlo dokonale, když nestačili pouze na vítězné Švýcary. Třetí pak skončila štafeta Francie. Po druhém úseku vedoucí Rusové se propadli až na 5. místo a vloni neporazitelní Finové skončili dokonce až 7.

O tradiční opory oslabená ženská štafeta podala v novém složení Michala Lacigová, Renata Paulíčková a Hana Hančíková velmi dobrý výkon a od medaile zůstala jen krůček, když juniorka Hančíková nestačila ve finiši na trojnásobnou mistryni světa Michaelu Gigon z Rakouska. Zlato putovalo po letech opět do Francie a stříbro do Finska.

Jan Svoboda (vlevo) skončil na krátké trati na ME třetí.
Jan Svoboda (vlevo) skončil na krátké trati na ME třetí. | Foto: Leoš Bogar

V individuálních závodech se na ME dobře uvedla Renata Paulíčková, která při svém prvním velkém startu získala na middle 5. místo a na longu skončila 13., slušné výkony podala i Michaela Lacigová - 9. middle, 10. long.

Výkony českých reprezentantů dávají naději do srpnového světového šampionátu. Bikeři  s mapou na řidítkách by  ve Žďárských vrších rádi našli  nejen všechny kontroly, ale i  cenné kovy.

VÝSLEDKY:

Sprint (Evropský pohár)
Muži : 1. Pedersen (DEN), 2. Rief (AUT), 3. Rygl (CZE), 4. Svoboda, 6. Ševčík, 7. Lauerman, 9. Podrábský, 15. Tomeček
Ženy: 1. Chernykh (RUS), 2. Ustinova (RUS), 3. Fuzy (HUN), 11. Tichovská, 16. Lacigová, 21. Hrdinová, 33. Hašková, 45. Paulíčková 

Middle  (krátká trať- mistrovství Evropy)
Muži : 1. Tervala (FIN), 2. Keskinarkaus (AUT), 3. Svoboda (CZE), 5. Tomeček, 7. Laciga, 11. Rygl, 26. Lauerman.
Ženy: 1. Tommola (FIN), 2. Schaffner (SUI), 3. Chernykh (HUN), 5. Paulíčková, 9. Lacigová,  36. Hrdinová, 38. Hašková, 46. Tichovská.

Long  (klasická trať- mistrovství Evropy)
Muži : 1. Tervala (FIN), 2. Rygl (CZE), 3. Gillman (FRA), 15. Ševčík, 17. Tomeček,  19. Lauerman, 23. Podrábský.
Ženy: 1. Tommola (FIN), 2. Chernykh (HUN), 3. Schaffner (SUI), 10. Lacigová, 13. Paulíčková,  21. Hrdinová, 32. Hašková, 44. Tichovská.

Štafety  (mistrovství Evropy)
Muži : 1. Švýcarsko (Schaffner, Seger, Okle), 2. Česká republika (Ševčík, Rygl, Tomeček), 3. Francie (Toussaint, Barthelemy, Gillman)
Ženy:  1. Francie (Finance, Kammerer, Ballot), 2. Finsko (Stengard, Japinnen, Tommola), 3. Rakousko (Senft, Hohenwarter, Gigon), 4.Česká republika (Lacigová, Paulíčková, Hančíková Hana).

 

Právě se děje

Další zprávy