EU chystá protipirátskou misi u afrických břehů

Zdeněk Mihalco, mih
2. 10. 2008 15:34
Piráti stále drží unesenou loď s 33 tanky na palubě

Únos lodi Faina ------ * Na palubě je 33 tanků T-72 * Objevily se nepotvrzené zprávy o hádkách mezi únosci * V oblasti je přítomno několik amerických vojenských lodí a helikoptér * EU v reakci na únos plánuje protipirátskou misi

Moskva - Evropská unie chystá speciální námořní misi zaměřenou na ochranu před piráty operujícími u somálských břehů. Na přípravě bezpečnostní operace se shodli evropští ministři obrany.

Francouzský ministr obrany Hervé Morin oznámil, že s účastí na akci vyslovilo souhlas osm členských zemí. Česko mezi nimi není. Podle Morina by mise v oblasti mohla být rozmístěna v listopadu.

"Dali jsme mandát (nejvyšším představitelům EU) k pokračování příprav startu této operace v měsíci listopadu," prohlásil Morin. Operace by podle něj mohla probíhat ve spolupráci s NATO nebo americkou armádou.

EU by měla do oblasti vyslat další svá plavidla i průzkumné letouny.

Piráti stále drží tanky

Zpráva o možném zásahu EU přichází poté, co 26. září piráti u somálských břehů unesli ukrajinskou nákladní loď Faina se 33 tanky T-72 a dalšími zbraněmi na palubě, 21 členy posádky a "podstatným množstvím munice".

Vyjednávání s piráty o případném výkupném stále pokračují. Unesená loď je obklopena několika válečnými plavidly. Jsou mezi nimi i americké lodě. Jedna z nich se nachází asi 18 kilometrů od Fainy. Nad uneseným plavidlem přelétávají také americké vrtulníky. 

Američané hlídají, aby se z nákladu ukrajinského plavidla nic neztratilo. Podle stanice Al-Džazíra mají totiž obavy, aby se zbraně nedostaly do rukou somálských islamistických povstalců, kteří jsou podle USA napojeni na teroristickou síť Al-Káida.

Foto: Aktuálně.cz
Jsou v Somálsku teroristé? Čtěte rozhovor:
Somálsko existuje jen na mapě, říká afrikanista

Před týdnem údajně v reakci na přepadení do oblasti u břehů Somálska poslalo svou válečnou loď také Rusko - mezi rukojmími jsou totiž i Rusové. Somálský prezident už oznámil, že uvítá mezinárodní zásah proti pirátům.

Zatím ale nic nenaznačuje tomu, že by válečné lodě chtěly Fainu preventivně potopit.

Piráti varují, aby se nikdo nepokoušel o ozbrojené akce - v takovém případě prý posádka nepřežije. Místo toho požadují výkupné. Původně žádali 35 milionů dolarů, po několika dnech požadavek snížili na 20 milionů dolarů. Podle stanice Al-Džazíra piráti nyní vyhrožují, že pokud nedostanou výkupné, loď i s nákladem potopí.

Rozkol v řadách únosců?

Britská stanice BBC uvedla, že na palubě unesené lodi v minulých dnech propukla přestřelka, při které byli tři lidé postřeleni. Únosci se údajně nemohli shodnout, jakou taktiku při vyjednávání zvolit.

Podle zástupců Východoafrické námořní asociace se únosci rozdělili na dva tábory - jedni nadále chtějí získat výkupné a případně snížit požadavky, druzí údajně chtějí se zbraněmi plout k somálským břehům.

Piráti však podle agentury AFP informaci popřeli s tím, že jde o "propagandu". "Jsme jednotní stejně jako dřív a žádné boje se mezi námi neodehrály," řekl této tiskové agentuře přes satelitní telefon mluvčí skupiny únosců.

Únosci rovněž už dříve povolili jednomu z údajných členů posádky rozhovor přes satelitní telefon s BBC. Tento muž uvedl, že jeden člen posádky - ruský námořník - zemřel, a to údajně následkem nemoci.

Ukrajinské nákladní plavidlo mířilo podle prvních oficiálních informací do keňského přístavu Mombasy. Podle některých zdrojů však tanky byly určeny pro vládu autonomního regionu Jižní Súdán. 

Pirátství v oblasti je na vzestupu 

"Mateřské lodě" pirátů plují na volném moři a z nich vyrážejí na lup rychlé ozbrojené čluny. Oblast je pro tyto zločince dobrým útočištěm - Somálsko je rozvráceným státem, kde roky probíhá občanská válka.

Podle právě vydané zprávy dánské soukromé bezpečnostní služby Risk počet útoků pirátů v oblasti Adenského zálivu v poslední době stoupl - v září útočníci zadrželi 374 lidí, přičemž za celý rok 2007 zajali 292 členů posádek.

Za jedno zadržené plavidlo obvykle únosci dostanou výkupné v průměru milion dolarů. Podle další právě publikované zprávy sepsané pro britský institut pro výzkum mezinárodních vztahů Chatham House letos už takto inkasovali 18 až 30 milionů dolarů. Zaútočili celkem na více než 60 lodí.

Také podle této zprávy se počet útoků pirátů u břehů Somálska, a to konkrétně v oblasti Adenského zálivu, letos oproti minulým rokům více než zdvojnásobil.

Hrozba pro bezpečnost, obchod i přírodu

Podle této zprávy jsou peníze získané z výkupného mimo jiné používány pro financování bojů v Somálsku. Podle některých zdrojů slouží také k financování skupiny Šabáb, kterou Američané považují za teroristickou.

Narůstající pirátství v oblasti podle britské zprávy může způsobit to, že lodě budou nucené plout místo Suezským průplavem kolem Mysu Dobré naděje na jižním cípu Afriky. To by pak mohlo mít vliv na ceny zboží a ropy přepravované z Asie a Blízkého východu

Zpráva rovněž varuje, že pirátství může způsobit ekologickou katastrofu - pokud by například došlo k potopení tankeru.

Autor zprávy Roger Middleton v britském listu The Independent rovněž varoval, že pirátsví znesnadňuje přísun humanitární pomoci do Somálska a okolních oblastí, kde dodávky potravin potřebují miliony lidí. Zpráva vyzvala mezinárodní společenství k zakročení proti pirátství.

Čtěte podrobnosti:

Foto: Reuters
Situace v Somálsku posledních týdnů:
V Mogadišu vypuklo nejhorší násilí za poslední měsíce
Foto: Hratelně.cz
Více o novodobém pirátství:
Námořní pirátství je na vzestupu. Nejvíce trpí Nigérie
Angola, ilustrační foto
Angola, ilustrační foto | Foto: Reuters
Více článků o Africe si přečtěte v rubrice Aktuálně.cz: AFRIKA
 

Právě se děje

Další zprávy