Hořících stromků bylo letos málo. I tak nechybělo drama

ČTK ČTK
28. 12. 2009 16:20
Nejhůř bylo ve Vestci, kde zahynuli dva lidé

Praha - O vánočních svátcích zasahovali hasiči u 123 požárů. Oheň si během tří svátečních dnů vyžádal tři oběti na životech, několik dalších lidí bylo zraněno. ČTK to dnes sdělila mluvčí hasičského záchranného sboru Ivana Svitáková. Přímo na Štědrý den podle ní hořelo sedmatřicetkrát. Spolu s rokem 2002 tak 24. prosince vyjeli hasiči k nejmenšímu počtu požárů za posledních deset let.

Mezi nejhorší požáry letošních Vánoc řadí Svitáková zejména oheň v řadovém domku ve středočeském Vestci z 26. prosince. V plamenech při něm zahynuli muž a žena, tři lidi museli zdravotníci odvézt do nemocnice. Na likvidaci požáru, který způsobil škodu kolem milionu korun, se podílelo sedm jednotek požární ochrany. Hasiči evakuovali podle mluvčí 40 osob. Proč začalo v domě hořet, se nyní vyšetřuje.

Další oběť si vyžádal na první svátek vánoční požár rodinného domu v Brně - Černých Polích. Osmasedmdesátiletý muž se při něm zřejmě udusil zplodinami hoření. Oheň vznikl z nedbalosti - od elektrického přímotopného tělesa v mužově pokoji. "Škoda je odhadována na tři miliony korun," uvedla Svitáková.

Nejvíce hasičů muselo vyjet na Štědrý den k požáru sklářské haly v Heřmanově Huti na severním Plzeňsku. Hořet začalo po úniku taveniny a výbuchu tlakových lahví skladovaných v hale. Oheň nikoho nezranil, způsobil však škodu kolem 250 milionů. Likvidovalo ho 16 jednotek požární ochrany. Jeden člověk byl na Štědrý den zraněn v Praze 4 kvůli výbuchu propanbutanové lahve, skladované na balkoně bytu.

Kromě u požárů, zasahovali hasiči během tří vánočních dnů u 64 dopravních nehod, pětadvacetkrát vyjeli k úniku plynu a 319krát provedli technický zásah. Šlo například o odstranění překážek ze silnice, nouzové otevření bytů, vyproštění lidí nebo o záchranu zvířat. V 18 případech pomáhaly jednotky požární ochrany u živelních pohrom, čtyřiapadesátkrát pak vyjely zbytečně kvůli planému poplachu.

Na Štědrý den zasahovali profesionální i dobrovolní hasiči 158krát. Loni vyjížděli ke 179 případům. Stejně jako letos, ani v minulých dvou letech 24. prosince nikdo kvůli požáru nezemřel. Loni hasily jednotky požární ochrany 60 ohňů. Nejvíce požárů za deset let pak zaznamenali v roce 2000, kdy jich bylo 73.

 

Právě se děje

Další zprávy