Sutiny zříceného domu v Praze pohřbily čtyři dělníky

Aktuálně.cz Aktuálně.cz, Reportéři
4. 10. 2009 12:46
Hasiči věří, že nikdo další už v troskách domu není
V noci na sobotu dorazil záchranářům na pomoc speciální jeřáb, svého druhu nejsilnější v ČR.
V noci na sobotu dorazil záchranářům na pomoc speciální jeřáb, svého druhu nejsilnější v ČR. | Foto: Report

Praha - Hasiči našli v troskách domu v pražské Soukenické ulici i tělo posledního ze čtyř zasypaných dělníků. "Pod sutinami by už nikdo být neměl," řekl mluvčí pražských hasičů Vít Pernica.

V noci na dnešek tak záchranáři našli těla všech čtyř dělníků. Ani jeden nejevil známky života, smrt poté potvrdil i lékař. Totožnost dělníků odhalí teprve identifikace provedená v Ústavu soudního lékařství.

Těla obětí našli záchranáři na místech, která vytipovali psi. Ležela blízko od sebe nedaleko schodiště, kterým se pravděpodobně pokoušeli uniknout. Zasypala je asi čtyřmetrová vrstva trosek.

Vnitřní část neobývaného domu v Soukenické ulici 25 se zřítila v pátek po poledni. Podle některých místních obyvatel byl zřícený dům zchátralý a už zhruba tři roky prázdný. Často z něj prý padala omítka. Majitel podle místních plánoval dům přestavět na hotel.

Záchranáři původně předpokládali, že se dostanou k zasypaným dělníkům už v sobotu ráno. Práce však komplikovaly praskající zdi a trosky budovy, které hasiče ohrožovaly.

Foto: AZprávy

I po nálezu čtyř těl stále není definitivně jasné, kolik lidí vlastně záchranáři mají pod sutinami hledat. Zatím se mluví o čtyřech pracovnících z Bulharska či Rumunska. Jak během soboty zjistil online deník Aktuálně.cz, jeden pracovník byl v okamžiku pádu na střeše s vrtačkou. Jednoho Čecha pak sháněla v noci na sobotu jeho sestra.

Policie ani hasiči nicméně nemají od stavebníků informace o počtu dělníků, kteří jsou pohřešováni. Podle svědků další dělníci ze stavby po neštěstí utíkali - to potvrzuje spekulace, že se tu pracovalo načerno a rekonstrukce byla po právní stránce podezřelá.

"Vycházíme pouze z toho, co nám řekl muž, kterému se podařilo ze stavby utéci," řekl Pernica. "Jinou informaci jsme nedostali, hledáme tedy čtyři lidi."

Příčinou pádu čtyř stropů mohl být podle statika neodborný zásah do nosné zdi v suterénu. Možné ale také je, že neštěstí vyvolaly stavební úpravy v horních patrech.

Bagry i psi

Foto: ČT

Sobotní práce začaly ve zříceném domě kolem 6. hodiny ranní. V noci pracoval jen sací bagr a jeřáb. Ačkoliv se v sobotu v podvečer odklízení sutin po zpevnění budovy urychlilo a odstraněna byla tak asi polovina ze čtyřmetrové vrstvy, najít oběti závalu se dlouho nedařilo.

Záchranné práce byly v sobotu po 14. hodině přerušeny kvůli trhlinám v obvodových zdech - stejně jako několikrát v pátek. Po dvou hodinách se hasiči do objektu znovu vrátili a pokračovali v ručním odklízení. Poté se prasklina objevila a pozastavila načas práce i ve dvacet hodin.

Na místě v sobotu večer zasahovalo na šesti vytipovaných místech 30 záchranářů. Nasazena je skupina specialistů na sutinové vyhledávání, kteří pomáhala v Pákistánu či Turecku. Těch je na místě neštěstí kolem dvaceti.

S likvidací sutin pomáhají už celkem tři speciální sací bagry, v sobotu podvečer se podařilo i vyztužit konstrukci. "Výrazně se tím zrychlila práce," řekl Aktuálně.cz v půl sedmé mluvčí hasičů.

Policie již údajně kontaktovala majitele objektu. "Již jsme ho kontaktovali," řekla mluvčí pražské policie Ivana Knolová. "Nyní čekáme, až záchranáři vyprostí oběti."

Bulharský konzul na místě

Podle informací Aktuálně.cz se byl na místě neštěstí v sobotu informovat bulharský konzul Marin Jovčevský. Podle spekulací jsou mezi zasypanými právě občané Bulharska.

"Nikdo nám však tuto informaci nepotvrdil," řekl Aktuálně.cz konzul. "Tak jsem se šel podívat přímo na místo. Ale ani mluvčí hasičů mi neřekl víc. Musíme počkat, až je vyprostí."

Foto: Michal Pavec

O neštěstí už informovala také bulharská média, která upozorňují právě na fakt, že české úřady ani druhý den po neštěstí nedokáží říci, kolik lidí bylo zasypáno a jaké jsou národnosti.

V domě, jenž patří firmě Galerie-Sen vlastněné španělskou společností, se zřítila se tři patra, obvodové zdi vydržely. Policie pro jistotu evakuovala obyvatele z přilehlých domů.

Okolí Soukenické ulice je uzavřeno. Podle Aktuálně.cz získala firma stavební povolení v roce 2006, a to pouze na likvidaci východního křídla jedné části budovy.

Stavbu prováděla firma Sting, její jednatel se však doposud k neštěstí nevyjádřil.

 

Právě se děje

Další zprávy