Fotoblog: Kouzla na obloze. Dřív jsme je uměli číst

Fotoblog: Kouzla na obloze. Dřív jsme je uměli číst
Pozoruhodné útvary dokáže udělat i letadlo. Průlet letounu vodními párami v atmosféře má na svědomí tzv. kondenzační pruhy.
"Ve výfukových plynech leteckých motorů jsou obsaženy vodní kapky. Když letadlo letí v horních vrstvách troposféry, kde je teplota hluboko pod 0 °C, kapky okamžitě zmrznou a vytvoří umělý oblak," vysvětluje tento jev kniha Počasí Williama J. Burroughse a kolektivu z ediční řady Svojtkova nakladatelství Cesty za poznáním.
Americký filosof a básník Henry David Thoreau řekl, že bezoblačná obloha je jako louka bez květin či jako moře bez plachet.
Meteorologové rozeznávají deset základních typů oblaků, které se vyskytují ve třech základních hladinách. Třeba "bílým beránkům na modré obloze" se říká cumulus.
Foto: Jan Barek
Zuzana Hronová Zuzana Hronová
7. 1. 2014 14:50

Lidé procházejí městem, jejich oči se pohybují v úrovni výloh a hltají čísla křiklavých procent slev. Málokdy je napadne podívat se výš. Obloha přitom nabízí leckdy překvapivější výjevy než silvestrovský ohňostroj. Vzhlížet k nebi se vyplatí. Přesvědčte se o tom na snímcích uměleckého fotografa Jana Barka.

 

Právě se děje

Další zprávy