Foto: Skuteční Hoši od Bobří řeky. 100 let Pražské Dvojky

Foto: Skuteční Hoši od Bobří řeky. 100 let Pražské Dvojky
Hned v  roce vzniku uspořádal oddíl první tábor u Pelíškova mostu na Sázavě. Mimo jiné zde Dvojka vyzkoušela dnes běžně používané stanové podsady. Heslo Jaroslava Jestřába Foglara vždy bylo, že tábor Dvojky je podnik pro celé muže.
Pražská Dvojka tábořila v průběhu své existence např. v Posázaví, na Podkarpatské Rusi, v Tatrách a v Novohradských horách.
Po prázdninách roku 1914 a vypuknutí světové války se oddíl zapojil do prací v Červeném kříži a pořádal propagační ukázky skautského táboření na Císařském ostrově, ve Stromovce, na Klamovce i v Čáslavi. (Na snímku pravidelná součást táborů Dvojky - olympiáda).
Oddíl pořádal i dobročinná divadelní představení a také převzal administrativní práce na vznikajícím časopisu Junák. Úspěšně se účastnil i různých sportovních klání.
Foto: Archiv Pražské Dvojky / Výstava Stoleté album
Zuzana Hronová Zuzana Hronová
19. 12. 2013 15:30

Stoletou historii nejslavnějšího českého skautského oddílu Pražská Dvojka, veřejnosti známému díky knihám Jaroslava Foglara Hoši od Bobří řeky a dalším, přibližuje výstava fotografií "Stoleté album", která je od 11. prosince do 13. ledna přístupna v pražském Café Lajka.

 

Právě se děje

Další zprávy