Zakažte rodičům bít děti, požaduje britská úřednice

ČTK ČTK
28. 12. 2013 18:10
Za fyzické trestání dětí by mělo hrozit trestní stíhání, navrhuje šéfka úřadu
Foto: Sandra Štefaniková

Londýn - Šéfka úřadu pro ochranu práv dětí v Anglii Maggie Atkinsonová požaduje úplný zákaz bití dětí rodiči. Za naplácání potomkovi by podle ní rodičům mohlo hrozit trestní stíhání za fyzické ublížení.

Atkinsonová to uvedla to v rozhovoru pro sobotní vydání deníku The Independent, v němž si postěžovala, že současné britské právo poskytuje větší ochranu před násilím i domácím zvířatům než dětem.

"Zákon zakazuje bít jiného dospělého člověka i fyzicky trestat vašeho domácího mazlíčka, ale nedostatečně řeší fakt, že můžete fyzicky trestat vaše dítě," myslí si Atkinsonová, která úřad vede od roku 2009.

Jako bývalá učitelka prý nikdy nesáhla k fyzickým trestům. "Jsem přesvědčena, že bychom měli přistoupit k jejich zákazu," prohlásila.

Současná britská legislativa umožňuje lehké fyzické tresty dětí, nesmí jim ale způsobit viditelné modřiny, škrábance a rány. I to by ale podle Atkinsonové mělo skončit.

"Je to morální otázka, a když ji vezmete do extrému, tak fyzické trestání je ve skutečnosti fyzické zneužívání a já jsem nikdy neuměla nakreslit dělící čáru mezi jedním a druhým. Mnohem lepší by bylo ho zakázat," poznamenala.

Její úřad podle ní nicméně nehodlá vést aktivní kampaň za zákaz bití dětí.

Zatímco britská organizace bojující proti zneužívání dětí NSPCC iniciativu Atkinsonové přivítala, neboť bití dětí je podle ní "neefektivní a škodlivé", mluvčí vlády reagovala zdrženlivěji.

"Naše politika vůči bití je jasná. Netolerujeme násilí vůči dětem. Na druhou stranu nechceme kriminalizovat rodiče za to, že dítěti mírně naplácali," uvedla.

 

Právě se děje

Další zprávy