Počasí pěkné, jdeme do stěny, zněla poslední SMS lezců

Zuzana Hronová Zuzana Hronová
21. 10. 2013 16:38
Poslední zprávu Češi poslali 9. října, o čtyři dny později se ztratili ve vánici.
Jakub Vaněk a Petr Machold.
Jakub Vaněk a Petr Machold. | Foto: Expedice Baruntse 2013

Plzeň/Teplice - Českou výpravu provázela od začátku smůla. Nejdřív se jí ztratila zavazadla, poté se nemohla dostat do výchozího místa, nepálského střediska Lukla. Hlavní potíží nakonec bylo nepříznivé počasí. Nyní se zdá, že Expedice Baruntse 2013 skončila tragicky.

V Nepálu se pohřešují dva ze čtyř členů expedice, uvedla mluvčí ministerstva zahraničí Johana Grohová. Podle serveru iDnes by mělo jít o Jakuba Vaňka z Plzně a Petra Macholda z Teplic.

Zatímco zbylým dvěma Čechům se podařilo vrátit do základního tábora, Macholda s Vaňkem uvěznila vánice ve druhém výškovém táboře C2. Záchranáři později našli jen jejich roztrhaný stan, osud horolezců je neznámý.

Průběh celé expedice k hoře Baruntse lze zrekonstruovat na základě jejího webu. U zrodu výpravy stál teplický chirurg a vedoucí lékař tamní záchranky Machold, kterého proslavil světový prvosjezd severního žebra Mount Everestu na snowboardu.

O jedenáct let mladší Vaněk měl na kontě úspěšně zdolaný vrchol osmitisícovky Manaslu (8156 m) z roku 2011 a neúspěšný pokus na Gasherbrum I (2009).

Přijeli se zpožděním, plány vzaly za své

Zatímco druhá polovina skupiny se chtěla dostat na vrchol ve výšce 7162 metrů normální cestou, Vaněk s Macholdem zvolili prvovýstup.

"Severka vypadá hrůzostrašně. Západní stěna vypadá o něco lépe a směr přímo na vrchol ještě nebyl vylezen. Navíc, nástup do stěny je ze základního tábora normální cesty, kde se můžeme dobře aklimatizovat. Zkusíme to? Proč ne! Je rozhodnuto," poznamenal si na webu Vaněk. 

Konečné rozhodnutí padlo koncem června, expedice si pořídila letenky do Káthmándú. Přibrala k sobě ještě plzeňského horolezce Jana Svobodu a teplického Jiřího Zmítka.

Z webových stránek expedice: Účastníci při odletu z Prahy.
Z webových stránek expedice: Účastníci při odletu z Prahy. | Foto: Repro: Expedice Baruntse

Čeští horolezci odletěli 26. září. A začali se potýkat s těžkostmi - s nadváhou zavazadel, s přestupem v Istanbulu, poté se zatoualným "cargem", tedy batožinou a materiálem. "Část je údajně v Lukle, číst na letišti v  Káthmándú," popisoval na stránkách expedice Jakub Vaněk.

Nedařil se také přesun  do Lukly, výchozího bodu treku do základního tábora pod Baruntse.

"Ani druhý pokus na odlet do Lukly se nepodařil. Po dnešních dalších krásných deseti hodinách na letišti to už skoro vypadalo, že dopadne alespoň vrtulník. Ale nakonec nic," napsala expedice.

Přesun se podařil až s dvoudenním zpožděním. Česká expedice žehrala na zvolenou agenturu.

"Navíc jaksi poopomenuli naše jasné požadavky, že nechceme jít trek stylem 100 výškových metrů a pak dát rest day. Takže naše plány na šestidenní trek jaksi taky berou za svý. Bude to tak 7-8 dní, ale uvidíme. Naštěstí nám i přesto zbyde dost času dát ostrý pokus ve stěně."

Počasí je na draka, psali

Jako velký problém se ukázalo nestabilní počasí. "Počasí na horách je celkově na draka, tak snad se trochu časem zlepší," psal začátkem října Vaněk.

Pak začaly chodit optimističtější zprávy: Jakub Vaněk s Petrem Macholdem přešli sedlo ve výšce 4600 metrů a aklimatizovali se přenocováním v 4200 metrech. Druhá část expedice,  Jan Svoboda a Jiří Zmítko, se opozdila a dorazila později.

7. října následoval úspěšný přesun do základního tábora ve výšce 5400 m.n.m. Češi si s sebou donesli jídlo a čekali na nosiče s další batožinou.

"Stěna vypadá lezitelně, i když to bude nářež," poznamenává si Vaněk.

"Takřka nulová naděje"

Poslední zpráva od výpravy dorazila 9. října a zněla také optimisticky: "Všichni jsme se dnes úspěšně sešli v základním táboře. Počasí je pěkný, aklimatizace zdá se taky dobrá, takže zítra vyrazíme do stěny. Počítám tak  šest až sedm dní," ozávý se naposledy Jakub.

Jenže 13. října se dramaticky změnilo počasí. Jan Svoboda a Jiří Zmítko sestoupili do základního tábora, odkud je evakuoval vrtulník. Jejich kamarádi pokračovali dál. Sněhová vánice je zastihla u druhého výškového tábora v nadmořské výšce kolem 6500 metrů.

Expedice Baruntse 2013.
Expedice Baruntse 2013. | Foto: Expedice Baruntse 2013

"Extrémní podmínky panující na místě a indicie, které záchranný tým má k dispozici, zanechávají takřka nulovou naději na záchranu obou horolezců. Rodiny obou pohřešovaných jsou v úzkém kontaktu se záchranným týmem na místě a nepřejí si sdělovat další informace. Další dva členové expedice, kteří byli evakuováni ze základního tábora pod horou, nyní čekají na návrat do ČR v Káthmandú," řekl ČTK Jakub Němec z agentury Salanga, který je přítelem rodiny jednoho z horolezců.

Trekingová agentura podnikla s pomocí vrtulníku minulý týden ve čtvrtek a v pátek 17. a 18. října záchranné akce, ale bez výsledku. V sobotu 19. října záchranáři spatřili z vrtulníku stan, nemohli se k němu ale kvůli obtížnému terénu slanit z helikoptéry či se k němu dostat jiným způsobem. Žádné osoby na místě neviděli.

Agentura těmito třemi pokusy vyčerpala záchranné možnosti a nyní je na příbuzných či pojišťovně, aby financovali případné další záchranné operace, konstatoval konzulát ČR v Nepálu.

 

Právě se děje

Další zprávy