Tak vás obere falešný exekutor. Nová finta v Česku

Domácí Domácí
3. 10. 2013 12:05
Hraje si na exekutora, chodí vám po bytu, či si nechává posílat srážky z vaší mzdy.
Foto: Aktuálně.cz

Praha/Teplice - Podvodníci přišli na nový způsob, jak se dostat k vašim penězům. Stali se falešnými exekutory. Peníze k nim pohodlně putují z vaší mzdy na účet.

V severních Čechách neznámý pachatel zfalšoval exekuční příkazy, na jejichž základě se prováděly srážky z platu dlužníků. Peníze si pak nechával posílat na svůj soukromý účet. Ke svému podvodu zneužil jméno reálného soudního exekutora. Ten podává trestní oznámení. 

"Na podvod se přišlo náhodou. Nová mzdová účetní chtěla zkontrolovat, jak firma z Teplicka v minulosti prováděla u jednotlivých zaměstnanců v exekuci srážky. Během auditu ale odhalila nesrovnalosti. Kontaktovala proto Exekutorský úřad Cheb soudního exekutora Davida Koncze. Následně se ukázalo, že úřad žádné exekuční příkazy nevydal a že je někdo zfalšoval," říká tisková mluvčí Exekutorské komory ČR Petra Báčová.  

3000 korun měsíčně šlo na účet podvodníka

Na základě padělaných úředních listin prováděl plátce mzdy v průběhu několika měsíců neoprávněné srážky, dlužníkům strhával kolem 3000 korun.

Celkem se tedy jedná o více než 200 000 korun. Aktuálně probíhá shromažďování všech podkladů. Podvod se týká minimálně pěti poškozených.

Na padělaných příkazech bylo mimo jiné chybně uvedeno číslo účtu, na který mají být srážky zasílány.

Jak se mohou podvedení dlužníci bránit? "Mohou se domáhat náhrady škody. Až policie vypátrá skutečného viníka, bude muset uhradit neoprávněně provedené srážky ze svého," říká exekutor David Koncz.

Pravost dokumentu je třeba ověřit

V poslední době se falešných exekutorů objevuje stále více, lidé musí být na pozoru. Někteří tito podvodníci dokonce obcházejí byty a vymáhají majetek či peníze.

"Exekutorská komora ČR opakovaně apeluje na veřejnost, aby byla obezřetná. Úřední dokumenty musejí obsahovat povinné náležitosti, jejichž pravost lze snadno ověřit," radí mluvčí.

V listinách musejí být uvedeny například sídlo kanceláře, rozhodnutí soudu, z něhož by vyplývala věřitelova pohledávka, spisová značka či podpis soudního exekutora. Podle těchto údajů si můžete ověřit pravost dokumentu. Kompletní seznam soudních exekutorů je k dispozici na webových stránkách Exekutorské komory ČR www.ekcr.cz.

Pozor na vymahače. Nemají práva jako exekutor

Velký pozor si lidé musí dávat také na vymahačské firmy. Jejich zaměstnanci se často a neoprávněně pasují do role exekutorů. Matou lidi exekučními termíny, aby si tak uzurpovali exekutorské pravomoci.

Přitom nemohou vstupovat na pozemek či do bytu, natož pak provádět soupis movitých věcí, nemohou postihnout mzdu či peněžní účet dlužníka. Nemají zákonnou oporu pro to, aby mohly postihovat jakýkoliv majetek dlužníka.
 
"Tyto společnosti jsou navíc leckdy velice netransparentní, odměny si účtují dle oficiálně neexistujících pravidel, nepodléhají žádné regulaci ani kontrole. Nikdo nad nimi neprovádí dozor, žádný dohledový orgán nereguluje jejich činnost," upozorňuje Exekutorská komora.

 

Právě se děje

Další zprávy