Plavali v chladu, dešti i mlze. Zdolali Beringův průliv

ČTK ČTK
19. 8. 2013 20:50
Skupina otužilců byla první na světě, komu se to podařilo. Byl mezi nimi i Čech
Účastník otužilecké štafety Zdeněk Tlamicha předává po dosažení Aljašky místním obyvatelům dar, český med.
Účastník otužilecké štafety Zdeněk Tlamicha předává po dosažení Aljašky místním obyvatelům dar, český med. | Foto: ČTK

Praha - S až čtyřmetrovými vlnami, silnými mořskými proudy, mlhou a vodou o teplotě tří stupňů Celsia se na více než sto kilometrové trati popasovala skupina otužilců, které se před několika dny jako první na světě podařilo přeplavat Beringův průliv.

Mezinárodní výprava překonala trasu z Čukotky na Aljašku za šest dnů a nocí, řekl jediný český účastník štafety Zdeněk Tlamicha. Sportovní výkon čeká zápis do Guinessovy knihy rekordů.

"Podmínky nebyly úplně optimální, právě proto se naše cesta protáhla z původně plánovaných dvou dnů na šest," vypráví Tlamicha.

Někteří situaci nezvládli fyzicky i psychicky

V průlivu oddělujícím Tichý oceán od Severního ledového oceánu panují drsné klimatické podmínky, úžinou prochází silné podmořské proudy, počasí se navíc velice rychle proměňuje.

"Chvíli svítí slunce a během půl hodiny přijde hustá mlha," popisuje jednačtyřicetiletý český plavec. Vítr navíc může dosahovat rychlosti až 25 metrů za sekundu.

Výpravy se účastnila asi šedesátka mužů a žen z celého světa, každý z nich měl ve štafetě bez neoprenů s bójkou uvázanou kolem pasu plavat dvakrát. Někteří ale fyzicky i psychicky vypjatou situaci nezvládli. Postupně se tak skupina zúžila na zhruba dvacítku nejsilnějších.

Otužilci u Karlova mostu:

Plaval jsem ve tmě, dešti a mlze

Tlamicha se do rozbouřeného ledového moře potopil celkem desetkrát, vždy na deset až 15 minut.

Na odpočinek na mateřské lodi, na které plavce v extrémních podmínkách svážely menší čluny, tak příliš mnoho času nezbývalo.

Náročné podle něj bylo překonávat vysoké vlny, plavat ve tmě, dešti a v mlze. "Zažili jsme okamžiky, kdy nám opravdu nebylo moc veselo," líčí Tlamicha.

Šlo o život

Sám se účastnil záchrany jednoho z plavců, který se v rozbouřené vodě začal topit. Mezitím, co jej posádka člunu zachraňovala, ztratila ve tmě z dohledu jiného otužilce, který právě absolvoval svou část štafety.

Jindy zase doprovodný člun ztratil cestu k mateřské lodi a zhruba půl hodiny bloudil po moři. "To už jsem se připravoval na nejhorší," líčí sportovec. "Stačilo málo a všichni účastníci se nemuseli vrátit," dodává.

Otužilci se museli vyrovnat nejen z rozmary počasí, ale i s nebezpečím, které jim hrozilo v případě setkání s velrybami, kosatkami nebo mroži. Všechny pro člověka nebezpečné živočichy ale naštěstí pozorovali jen z dálky.

Otužilci všech zemí, spojte se:

Plaval jsem mezi kusy masa

"Plaval jsem jedním úsekem a myslel jsem, že jsou kolem medúzy, ale najednou jsem zjistil, že plavu mezi kusy masa," vypráví Tlamicha. "Chvíli mi pak trvalo, než jsem znovu získal klid a koncentraci," říká. I tak prý byly situace, kdy se cítil bezpečněji ve vodě, než na lodi. Zvláště při silném vlnobití.

Každý podle Tlamichy reagoval na vypjaté situace jinak. "Kolega Jack poté, co vylezl z vody, nedokázal půl hodiny zformulovat normální větu," vypráví se smíchem.

"Celé je to o hlavě, tělo je totiž neuvěřitelný organismus, který zvládne obrovskou zátěž," říká. Je velice rád, že se mohl výpravy zúčastnit.

Pravoslavná církev: oslavy svátku Zjevení Páně v ledové vodě:

"Šlo totiž nejenom o sportovní výkon, výprava měla i symbolický význam," tvrdí. Účastníci chtěli připomenout mimo jiné osudy letců, jejichž životy v těchto místech skončily za druhé světové války.

Český otužilec, který se živí jako policista, několik dnů po návratu plánuje další výpravu. Tentokrát se chce s dalšími českými otužilci pokusit přeplavat ruský Bajkal.

 

Právě se děje

Další zprávy