O rakovině kůže rozhodují minuty. Jak rychle se spálíte

Zuzana  Selementová Zuzana Selementová
23. 7. 2013 14:10
Pokud se spálíte na slunci, riziko kožního nádoru strmě roste
Foto: Isifa/Thinkstock

Pouhé minuty mohou rozhodnout o tom, jestli dostanete rakovinu. Pokud se spálíte na slunci, riziko kožního nádoru strmě roste.

Pokud se vám zdá, že  média zbytečně straší, podívejte se na stránky Státního zdravotního ústavu. Podle evidovaných údajů za posledních třicet let vzrostl v ČR počet případů zhoubného melanomu přibližně čtyřnásobně. Jen v letech 2000 až 2009 výskyt stoupl u žen do 55 let o 35 % a u mužů o 44 %.

Melanom zabíjí do 5 let

Rakovina kůže tvoří až čtvrtinu všech onkologických onemocnění v ČR. Pokud nádor vyroste do velikosti 4 mm, do pěti let dokáže zabít každého druhého pacienta. Hlavním rizikovým faktorem melanomu, tedy zhoubného bujení pigmentových buněk, je nadměrné slunění. 

"Melanom může vznikat na kůži po celý život, a to  na základě akutních slunečních spálenin až do puchýřů. Jedno až dvě spálení na slunci zvyšují riziko vzniku melanomu u žen 1,5x, u mužů pak 2,8x," vysvětluje známá dermatoložka MUDr. Monika Arenbergerová.

Opálení chrání před spálením

Jenže ze slunce získáváme až 90 % vitamínu D, který je důležitý pro zdravé kosti, správné fungování imunitního systému i pro srdce. Paradoxní je, že chrání před rakovinou, zejména tlustého střeva a prostaty. A o jeho vlivu na psychiku se můžeme přesvědčit každý smutný, deštivý den.

Bez slunečních paprsků se tedy neobejdeme. "Navíc rozumné opálení je zároveň ochranou proti spálení," připomíná doktorka Arenbergerová. Důležité je proto si zjistit, jaká délka slunění pro vás ještě nepředstavuje nebezpečí. Poznáte podle svého fototypu.

Jak dlouho smíte být na slunci?

Fototypy jsou v zásadě čtyři:

- Keltský typ: světlá pleť, světlé pihy, narezlé vlasy, modré oči. Spálí se až do ruda, kůže bolí. Doporučovaná délka pobytu na slunci: 5-10 minut.

- Evropan se světlou pletí: světlá až lehce tmavší pleť, blond vlasy, oči modré, zelené, šedé. Těžké a bolestivé spálení. Doporučovaná délka pobytu na slunci: 10-20 minut.

- Evropan s tmavší pletí: světle hnědá pleť bez pih, vlasy tmavé, oči hnědé nebo šedivé. Spálí se zřídka a většinou mírně. Doporučovaná délka pobytu na slunci: 20-30 minut.

- Středomořský typ: pleť tmavší,  tzv. olivová, vlasy tmavé, oči tmavé. Většinou se nespálí, jen "tmavne". Doporučovaná délka pobytu na slunci: 40 minut.

Co znamená SPF faktor?

Používáním opalovacích prostředků dokážeme tuto dobu bezpečně prodloužit. Číslo ochranného faktoru, SPF (anglicky sun protection filter), označuje poměr času, kdy je kůže chráněná filtrem, k době, za kterou kůže bez ochrany zrudne. Ochranný prostředek s SPF 25 umožňuje prvnímu fototypu prodloužit pobyt na slunci asi na 4 hodiny. Jsou to jednoduché počty: číslo SPF 25 x 10 minut (což je doba, za kterou se spálí fototyp I), to je 250 minut, tedy 4 hodiny.

Kupujte přípravky jen s ochranou proti UVA a UVB dohromady a kontrolujte záruční lhůtu. Nečekejte však, že SPF 30 poskytuje dvakrát tolik ochrany jako SPF 15. Prostředek s ochranným slunečním faktorem 15 pohltí 93 % UVB záření, zatímco "třicítka" pohlcuje 97 % UVB záření. Ochranu před ultrafialovým zářením kromě toho ochranné sluneční faktory nad 50 nikterak významně nezvyšují. 

Tenkou vrstvou krému či mléka svou kůži nechráníte. "Musíte rozetřít aspoň 2 mg na centimetr čtvereční," znovu připomíná Monika  Arenbergerová. Čili tak, aby na kůži chvíli zůstal bílý povlak. A pozor - nevtírat, poklepat!  

Kolik ochrany před sluncem potřebujete?

Sázíte na beta-karoten? Na jeho ochrannou funkci zapomeňte. Ve spojení s tukem se promění na vitamin A a ten přispívá ke zdravé kůži a sliznici. Může proto zlepšit odolnost pokožky a její barvu, ale před spálením vás nechrání. Pokud chcete ušetřit za různé pilulky, najdete ho i v mrkvi, meruňkách, v paprice a dýni.

Protože v Česku většina obyvatel patří k typům II a III, výše filtru by se měla v létě v našich zeměpisných šířkách pohybovat mezi SPF 15 a 20, u moře rovnou SPF 50.  Naopak opalovací krémy s faktorem nižším než šest se ani za ochranu nepovažují. 

Vysoká ochrana je nutná i na horách, protože třeba ve výšce 1500 m je intenzita záření asi o 20 % větší než u hladiny moře. A rozhodně nezapomínejte na základní poučku, že dobu mezi jedenáctou dopoledne a třetí odpoledne každý rozumný tvor stráví ve stínu.

 

Právě se děje

Další zprávy