Politici, dost! Lidé nominují kocoura, má 130 000 hlasů

Zahraničí ČTK Zahraničí, ČTK
18. 6. 2013 19:02
Politikům tu přezdívají krysy. Tak se lidé rozhodli prosadit na radnici zvíře
Žena drží fotografie kocoura Morrise, kandidáta na starostu. V obchodu v mexickém městě Xalapa si lze koupit nejrůznější propagační předměty s Morrisem.
Žena drží fotografie kocoura Morrise, kandidáta na starostu. V obchodu v mexickém městě Xalapa si lze koupit nejrůznější propagační předměty s Morrisem. | Foto: Reuters

Mexiko - Voliči ve východomexickém městě Xalapa, metropoli státu Veracruz, už mají plné zuby zkorumpovaných politiků, kterým přezdívají "krysy". Proto se rozhodli na radnici prosadit vlastního kandidáta - kocoura jménem Morris, napsala agentura Reuters.

Morrise loni v srpnu adoptoval obyvatel Xalapy Sergio Chamorro, který říká, že plán s kocourovou kandidaturou začal jako žertík mezi přáteli a zrodil se z jejich frustrace nad tím, jak státní vláda Veracruzu potlačuje svobodu projevu.

"Máte dost hlasování pro krysy? Volte kocoura," hlásá jeden z předvolebních plakátů s moudře hledícím černobílým chlupatým kandidátem.

Chamorro vytvořil v květnu stránku na Facebooku propagující Morrisovu kandidaturu, z níž se rychle stal hit - už teď má bezmála 130 000 označení "to se mi líbí".

Páníček drží v náruči kandidáta na starostu.
Páníček drží v náruči kandidáta na starostu. | Foto: Reuters

A nejen to - jakmile se zpráva o kocourově kandidatuře rozšířila, inspirovali se i obyvatelé na dalších místech Mexika. Do voleb vypsaných na 7. července přihlásili osla a dokonce i kuře.

Na starostu Xalapy je oficiálně nominováno sedm kandidátů včetně zástupců tří největších voličských stran.

Volební kampaň kocoura Morrise.
Volební kampaň kocoura Morrise. | Foto: Reuters

Navzdory vysokému počtu stoupenců Morris oficiální kandidaturu nezískal; ti, kdo pro něj chtějí hlasovat, proto mají na volební lístek napsat "Morris", případně nakreslit obrázek kočky, vyzývá Chamorro.

V Xalapě jdou nyní na odbyt trička, polštářky či pohledy s fotkou slavného kocoura, masky kočky a další propagační předměty.

 

Právě se děje

Další zprávy