Namibie se dere mezi pivní velmoci, má tajnou zbraň

Domácí ČTK Domácí, ČTK
14. 5. 2013 22:30
Windhoek Lager získal v prestižním mezinárodním testu kvality už osm zlatých medailí
Namibijský ležák Windhoek
Namibijský ležák Windhoek | Foto: www.windhoekbeer.co.za

Windhoek - Reinheitsgebot je název německého pravidla o čistotě piva, které praví, že k výrobě nápoje smí sloužit jen ječmen, voda a chmel. Reinheitsgebot je ovšem také nejznámější německé slovo v africkém státě Namibie.

A to nejen proto, že se v bývalé německé kolonii v jihozápadní Africe vaří jedno z nejlepších piv na světě - ležák Windhoek Lager pojmenovaný podle metropole Namibie, napsal list Die Welt.

Je tohle pivo vyráběné podle německého pravidla? "Naprosto!" prohlašuje mistr sládek Christian Müller. Tento Afričan s německými předky říká, že německé pivo se stalo součástí namibijské kultury.

Jeho hrdost na Windhoek Lager souvisí i s oceněním, kterého se mu dostává v zahraničí. Například v prestižním mezinárodním testu kvality DLG, který organizuje německá zemědělská společnost (Deutsche Landwirtschafts-Gesellschaft), a v němž Windhoek získal už osm zlatých medailí od roku 2005.

Hledání ztraceného času po hospodách:

Jak se vlastně stalo, že Němci rozjeli v Namibii výrobu piva? Mohou za to dva němečtí bankéři  Hermann Ohlthaver a Carl List. Přijeli do někdejší německé kolonie a po prvních zážitcích s pražícím sluncem a bezútěšnou krajinou chtěli zase rychle pryč.

Jenže už neodjeli. V roce 1920 skoupili čtyři malé místní pivovary a rozjeli byznys.

Dováží se do Evropy, USA i Austrálie

V Německu je Windhoek Lager známý převážně mezi pivními nadšenci, ale má také fanouškovskou základnu napříč Evropou, krom toho se pije třeba i v USA, Austrálii, na Novém Zélandu a samozřejmě v Africe.

Reinheitsgebot. Německý zákon o čistotě piva. Zákon vznikl v bavorském Ingolstadtu v roce 1516.
Reinheitsgebot. Německý zákon o čistotě piva. Zákon vznikl v bavorském Ingolstadtu v roce 1516. | Foto: http://www.windhoekbeer.co.za

A není to prý jen díky zvědavosti, jakou německo-africké pivo přirozeně vyvolává. "O úspěchu piva vždycky rozhoduje jeho chuť," říká Müller.

Namibie si rok co rok v dubnu připomíná přijetí pivního výnosu v Bavorsku v roce 1516 při výročí nazývaném Německý pivní den. "Všichni Namibijci vědí, co to je," dodal Müller.

Pivo berou Afričani velmi vážně. Každý krok kvasícího procesu bedlivě sledují zaměstnanci sedící před plochými monitory. Müller osobně hlídá v halách, kde si pivo, anebo to, co se postupně pivem stane, propracovává cestu impozantním systémem trubek a obřích kovových kádí. Všeobecné pravidlo zní: Co pochází z Německa, to je také kvalitní.

Žádná prohibice. Největší pivní slavnosti, Oktoberfestu, vadí jen déšť:

214 milionů litrů piva každý rok

Každoročně pivovar Namibia Breweries Limited (NBL) ve Windhoeku vyprodukuje 214 milionů litrů piva včetně nesmírně oblíbeného ležáku Tafel Lager.

Má také licenci na vaření a distribuci dobře známých globálních značek, jako je Heineken a Guinness, a na každoroční německo-namibijský karneval chystá speciální piva, která si užívají rozjásaní lidé v tradičních německých krojích.

Zhruba 60 procent roční produkce NBL se vyváží do Jihoafrické republiky a více než 20 dalších zemí světa. Společnost se ale neustále rozvíjí a nyní hodinu co hodinu sjede z její výrobní linky 20 000 lahví piva Windhoek Lager.

Proto také zaměstnanci slouží ve čtyřech rotujících směnách. A po práci je tradicí zastavit se v hospodě Felsenkeller v komplexu pivovaru na nějaké to čerstvě načepované. "Prost!" (na zdraví) volá Müller. A to je další německé slovo, kterému v Namibii rozumí každý.

Českým pivařům už nestačí tradice. Chtějí víc chutí:

 

Právě se děje

Další zprávy