Zákaz zvířat v cirkusech prošel i kvůli utrpení slonice

Zahraničí Zahraničí
30. 4. 2013 12:20
Britská vláda vyhověla petici žádající zastavit trápení zvířat v cirkusech
Záběr z týrání slonice Anne v Bobby Roberts Super Circus.
Záběr z týrání slonice Anne v Bobby Roberts Super Circus. | Foto: Repro You Tube, Animal Defenders International

Londýn - Revoluční rozhodnutí je tu. Britská vláda zakáže využívání divoce žijících zvířat v kočovných cirkusech. Zákaz bude platit od roku 2015. Informoval o tom britský deník The Independent.

Na začátku byla petice stejného deníku, kterou podepsalo více než 30 000 lidí. Parlament pak v hlasování jejich iniciativu jednomyslně podpořil.

Dva britské cirkusy mezitím navzdory protestům v předvádění zvířat pokračují.

Poslanci po odhlasování zákazu zavedli jako přechodné ustanovení licenční systém pro využívání divokých zvířat. Ministr životního prostředí, lord de Mauley, má zveřejnit návrh nového zákona.

"Pokud se tak stane, budu rád, že vláda konečně vyslyší parlament i veřejné mínění. Jsem poctěn, že jsem mohl hrát malou roli v úsilí ukončit kruté zacházení s divokými zvířaty," prohlásil konzervativní poslanec Mark Pritchard, hlavní tvář kampaně.

Ze života amerického cirkusu:

Jedním z důležitých faktorů, který přiměl parlament k odsouhlasení zákazu, byl film, který skrytou kamerou natočili aktivisté za práva zvířat. Ukazoval kruté zacházení se slonicí Anne. Zaměstnanci Bobby Roberts Super Circus do ní kopali a mlátili ji vidlemi.

Záběry, jak dostává od zřízence prudké rány vidlemi do zadní části těla, nohou i hlavy, obletěly na YouTube a na Facebooku svět. Jsou natolik drastické, že mnohé z nich byly staženy a u těch, co zůstaly, se objevuje varovné upozornění.

Příběh slonice měl happy end. Utrápené zvíře, které se sotva drželo na nohou a mělo na těle četné známky po bití, bylo umístěno do safari a zde se během roku zotavilo.

Původní majitelé si však jakoukoliv vinu nepřipouštějí. V jedné z reportáží o cirkusu Bobbyho Robertse jeho manželka pláče pouze nad svým osudem: "Je hrozně kruté ukončit naše celoživotní snažení takto. Vzít nám Anne, to je jako když vám unesou dítě. Není v tom rozdíl," svěřuje se.

Sám Roberts rovněž odmítá jakékoliv pochybení a skleslý je především z prázdného cirkusu po protestu aktivistů.

Robertse soud loni uznal vinným, že ve třech případech prokazatelně trápil účinkující slonici. Dostal za to tříletý podmíněný trest. 

Jedna z reportáží o dnes již slavné slonici Anne:

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy