LSD mělo zničit SSSR. Droga pro výlety peklem byla omyl

Domácí ČTK Domácí, ČTK
19. 4. 2013 15:13
S LSD během 70 let experimentovali psychiatři, hippies, intelektuálové i armáda

Bern/Praha - Před 70 lety, 19. dubna 1943, zažil švýcarský chemik Albert Hofmann na vlastní kůži následky intoxikace drogou LSD. Toto psychedelikum vyzkoušel jako vůbec první člověk na světě, přičemž tak učinil pouze čirou náhodou.

Tajemství výroby diethylamidu kyseliny lysergové, zkráceně označované jako LSD, odhalil Hofmann jako zaměstnanec švýcarské farmaceutické společnosti Sandoz.

Poprvé tuto sloučeninu syntetizoval koncem roku 1938. Protože však látka nevykazovala účinky, po nichž právě pátral, přestal se jejím studiem zabývat.

V polovině dubna 1943 se Hofmann ke svému pět let starému objevu vrátil. V té době už byl renomovaným chemikem a měl za sebou studia na curyšské univerzitě. A také pokusy s hledáním látek, které by pomohly léčbě srdečních chorob.

Když Hofmannovi látka 16. dubna 1943 náhodou kápla na ruku, nastaly u něj změny vnímání reality. Prožil později známé intenzivní pocity od úzkosti po štěstí a barevné fantazie.

Aby si ověřil domněnku, že jejich příčinou bylo právě LSD, o tři dny později pokus zopakoval, tentokrát úmyslně, a výsledek byl stejný, třebaže to tentokrát přehnal a pocity nebyly jen veselé a barevné. Jestliže první intoxikace nebyla úplně nepříjemná, druhý "trip" naopak připomínal cestu peklem.

Nicméně zvládl ještě za asistence kolegy dojet z laboratoře domů na kole a tento den se dodnes připomíná jako památný Bicycle Day.

LSD užívali duševně choří i hippies

LSD se zpočátku používalo jako lék v psychiatrii. V 60. letech minulého století se však látka dostala do rukou rekreačních uživatelů, z nichž některým se obtížně vyzpytatelné účinky LSD staly osudnými. Výroba tohoto halucinogenu proto byla nakonec zakázána.

To je on,
To je on, | Foto: Wikipedia

Halucinogenní látka LSD, plným názvem diethylamid kyseliny lysergové, se stala inspirací mnoha umělců, bohémů i obyčejných lidí během hnutí hippies v 60. letech minulého století a s touto epochou je také tato droga nejvíce spojována.

"Tuto substanci jsem vyrobil jako lék. Není mou chybou, že ji lidé zneužili," hájil později Hofmann látku, kterou sám označil za "mé problémové dítě". Firma Sandoz pak zahájila její výrobu v podobě tablet pro lékařské účely.

LSD pro intelektuály: Bill Gates, Timothy Leary a spol.

Ovšem zanedlouho LSD "objevili" intelektuálové, pro něž látka znamenala bránu do bohémského světa. Jedním z prvních byl psychedelický guru Timothy Leary. Ten inicioval i podávání drogy vězňům a tvrdil, že se tím snižují jejich sklony k recidivě.

K tomu, že drogu zkusili, se přiznali například zakladatel Microsoftu Bill Gates či kytarista Rolling Stones Keith Richards a celá řada dalších muzikantů nebo herců, brány vnímání pomáhalo LSD otvírat britskému spisovateli Aldousovi Huxleymu a v rámci experimentu LSD bral také například spisovatel Ken Kesey.

Koncem 60. let se ale nad kyselinou snů začaly stahovat mraky. Vláda USA zařadila LSD na seznam zakázaných látek v roce 1966 a další země ji následovaly.

Sandoz pak výrobu LSD ukončil. Hofmann to v roce 1993 shrnul takto: "LSD není návyková ani toxická. Její nebezpečí spočívá ve velmi hluboké změně vědomí: může být krásná a může být strašná."

Boj s pervitinem v českém příhraničí:

USA chtěly zničit SSSR raketou s LSD

O substanci projevila zájem i armáda. Tajné testy na dobrovolnících dopadly tak dramaticky, že následná supertajná zpráva doporučovala umístit LSD do rakety vypálené na Sovětský svaz. Ta by prý naráz vyřadila z provozu celou Rudou armádu.

Na přelomu 70. a 80. let experimentovala s LSD také tehdejší československá armáda. Na dobrovolnících z řad vojáků základní služby zkoušela jejich chování a především to, jak jsou schopni se soustředit. Jejich reakce si natáčela a záznam je dostupný na serveru Youtube.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

"LSD bývá spojováno především s hippie érou Západu konce 60. let. To, co se ale už pár let předtím odehrávalo v Československu, nemělo jinde na světě obdobu," napsal kanadský novinář Ross Crockford, který dělal průzkum mezi pamětníky tehdejších pokusů.

LSD jako mikroskop pro psychiatry

Nová látka zaujala psychiatry a psychology i v Česku. Tady začal výzkum omamných látek již před druhou světovou válkou. Psychiatr Svetozár Nevole tehdy pracoval s meskalinem. V 50. letech výzkumy s LSD prováděla skupina vědců v tehdejším Výzkumném ústavu psychiatrickém v Praze.

Změněnými stavy vědomí a prožívání po požití LSD se zabýval například spoluzakladatel ústavu Stanislav Grof, s pomocí LSD pak léčil pacienty například Milan Hausner v léčebně Sadská u Poděbrad. Údajně se zde uskutečnilo na 3000 sezení, při nichž účastníci zaznamenávali své vjemy. V roce 1974 bylo používání halucinogenů v léčbě a výzkumu zakázáno.

Do práce mezi narkomany:

"Když jsem pozoroval, že na každého účinkuje jinak, došlo mi, že nenavozuje psychózu, nýbrž je nespecifickým katalyzátorem. Neboli - zážitky a vize neprodukuje, nýbrž vytahuje z hlubokého podvědomí. Od té chvíle jsem začal vidět LSD jako nástroj, který může pro psychiatrii znamenat to samé jako mikroskop v biologii nebo teleskop v anatomii," popsal účinek LSD Stanislav Grof.

"Otec" LSD Albert Hofmann se narodil 11. ledna 1906 ve švýcarském Badenu. Zemřel v dubnu 2008 ve věku 102 let.

 

Právě se děje

Další zprávy