Anketa o velezradě: Souhlasíte s žalobou na Klause?

Domácí Domácí
27. 2. 2013 17:16
Senát by měl navrhnout, aby Ústavní soud rozhodl o případné Klausově velezradě
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Nakonec 28 senátorů připojilo svůj podpis k návrhu žaloby na dosluhujícího prezidenta Václava Klause kvůli velezradě.

Návrhem žaloby se bude zabývat senátní organizační výbor ve středu odpoledne. Mimořádná schůze, na níž by Senát rozhodl, zda žalobu Ústavnímu soudu podá, nebo ne, by se mohla podle neoficiálních informací uskutečnit v pondělí.

Horní komora by měla navrhnout, aby soud rozhodl o tom, že se Klaus dopustil velezrady, ztrácí prezidentský úřad a způsobilost jej znovu nabýt, nárok na prezidentský plat, ale i další požitky po skončení výkonu funkce, jež vyplývají ze zákona.

Klausovo funkční období skončí už 7. března.

Text žaloby vznikl v expertní skupině složené ze senátorů a právníků poté, co je k tomu vyzval miliardář a protikorupční aktivista Karel Janeček. Na jejím vzniku se podílel například Škromachův vnitrostranický rival Jiří Dienstbier nebo bývalá ústavní soudkyně, dnes senátorka Eliška Wágnerová.

Jde o první návrh žaloby na českého prezidenta. Týká se nejenom amnestie. Senátoři prezidentovi vytýkají například i to, že dosud nepodepsal doplněk lisabonské smlouvy o novém záchranném fondu eurozóny, nebo připomínají jeho údajné otálení s podpisem dodatku k Evropské sociální chartě.

 

Právě se děje

Další zprávy