Školy nechtějí těhotné žačky. Nabízejí pilulku záchrany

ČTK ČTK
25. 9. 2012 7:14
"Nouzová" hormonální antikoncepce přístupná studentkám je poprvé testována v USA
Foto: Thinkstock

New York - Střední školy v New Yorku zavedly pro své studentky program postkoitální antikoncepce, která jim umožňuje zabránit nechtěnému početí požitím antikoncepční pilulky až druhý den ráno.

Ve školách mnoha amerických měst jsou běžně dostupné kondomy, ale "nouzová" hormonální antikoncepce přístupná studentkám je nyní testována zřejmě vůbec poprvé.

Podle představitelů zdravotnického odboru newyorské radnice byl program zaveden ve třinácti newyorských středních školách. Jeho součástí je kromě běžně dostupných kondomů i nabídka pilulek účinných do 72 hodin po sexu a těhotenských testů. Cílem je potlačit vysokou míru těhotných mezi středoškolskými studentkami.

Podle statistik v New Yorku otěhotní ročně sedm tisíc mladých žen před dosažením 19 let věku. Devadesát procent těchto těhotenství je nechtěných.

Rodiče byli o programu informováni a mají možnost své potomky z projektu odhlásit. Většina z nich ale pokus podporuje, odmítlo ho jen jedno až dvě procenta rodičů. Zájem o "pilulku poslední záchrany" projevilo už téměř 600 studentek.

 

Právě se děje

Další zprávy