Vlajky USA na Měsíci stále vlají, výjimkou je ta první

ČTK ČTK
31. 7. 2012 7:38
Vyplývá to z analýzy záběrů z orbitální kamery obíhající kolem Měsíce
Moonwalk Apollo 17.
Moonwalk Apollo 17. | Foto: NASA

Washington - Vlajky, které umístili američtí astronauti na Měsíci před více než 40 lety, tam s jedinou výjimkou stále stojí. S odvoláním na zdroje z amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) o tom informovala agentura AFP.

Tou chybějící je vlajka, kterou na oběžnici Země umístili Buzz Aldrin a Neil Armstrong při první misi Apollo 11 v roce 1969. K tomuto zjištění dospěl Mark Robinson, který analyzoval záběry z orbitální kamery obíhající kolem Měsíce (LROC).

"Je jisté, že americké vlajky stále stojí a vrhají stín na všechna místa přistání - s výjimkou vlajky z (mise) Apollo 11," poznamenal Robinson. "Astronaut Buzz Aldrin řekl, že vlajku srazil vzdušný proud z motorů Apolla 11, když modul z Měsíce startoval. Zdá se, že měl pravdu," dodal.

Mise Apollo se uskutečnily v letech 1969 až 1972. V tomto období bylo na povrchu Měsíce umístěno šest amerických vlajek.

Satelit LROC byl vypuštěn v roce 2009 s úkolem analyzovat povrch Měsíce a posílat na Zemi vizuální informace o lunárním prostředí brané zoomem nebo z velkého úhlu.

"Osobně jsem byl velmi překvapen, že vlajky přežily ultrafialové záření i drsné teploty na povrchu Měsíce. Ale jak teď vypadají? Barvy jsou asi trochu vybledlé," uzavřel.

 

Právě se děje

Další zprávy