Zemřela autorka Samotáře v Seattlu, Lásky přes internet

Simona Holecová
27. 6. 2012 8:15
Režisérka a scenáristka Nora Ephronová podlehla zápalu plic

New York - Nora Ephronová, filmařka, jejíž jméno se stalo vodítkem pro to, na které romantické komedie chodit a které raději vynechat, zemřela v New Yorku ve věku 71 let.

Ephronové v roce 2006 lékaři diagnostikovali leukémii, přesto další roky "jela na plný plyn". Pouze ve své poslední knize s titulem "Na nic si nepamatuji" (jde o sbírku esejů) z roku 2010 naznačila, že něco není v pořádku a ubývají jí síly. Podle amerických médií podlehla v úterý zápalu plic.

Výčet jejích dovedností je poměrně široký: Prosadila se jako scenáristka, režisérka, producentka, ale také jako novinářka, spisovatelka a blogerka. Blogovala pro Huffington Post.

Nejvíc se ovšem proslavila svými romantickými komediemi, které se v podstatě dají spojit totožnou linkou: jsou-li si dva lidé souzeni, najdou jeden druhého. A to navzdory vzdálenosti, času anebo počátečním nesympatiím.

Ephronová třikrát získala nominaci na Oscara za původní scénář. Nejprve za drama Silkwoodová z roku 1983. Film, v němž hlavní roli ztvárnila Meryl Streepová, vypráví o ženě, která zemře za podivných okolností těsně předtím, než se jí podaří prozradit novinářům pravdu o nedostatečné ochraně zaměstnanců před radioaktivitou v jaderné továrně, kde pracovala.

Druhá nominace přišla za "Když Harry potkal Sally" z roku 1989. Billy Crystal a Meg Ryanová si tu zahráli pár, který to k sobě netáhne, ale postupem let se z nich stávají nejbližší přátelé a milenci.

Nora Ephronová ve svém bytě v New Yorku na snímku z prosince 2010.
Nora Ephronová ve svém bytě v New Yorku na snímku z prosince 2010. | Foto: Reuters

Další z dnes již klasických romantických snímků, pod nimiž je Ephronová podepsaná, za který získala nominaci, je Samotář v Seattlu z roku 1993. Opět Meg Ryanová a tentokrát poprvé Tom Hanks coby otec malého chlapce, který si moc přeje najít novou maminku.

Mezi zásadní snímky z filmografie Ephronové patří Láska přes internet (Hanks-Ryanová) nebo kuchařská Julie & Julia.

Nora Ephronová byla třikrát vdaná, podruhé to bylo za slavného novináře Carla Bernsteina z aféry Watergate. Ostatně - vždycky tvrdila, že je vedle svého muže tím, kdo rovněž zná totožnost Hlubokého hrdla.

Z manželství se narodily dvě děti, během těhotenství nicméně Ephronová zjistila, že ji muž systematicky podvádí. Tyto události ji inspirovaly k sepsání románu Pálení žáhy (1983), kde najdete slavnou hlášku, že "manžel je schopen mít sex i s žaluzií".

O tři roky později byl z románu film, ústřední dvojici ztvárnili Jack Nicholson a Meryl Streep.

 

Právě se děje

Další zprávy