Internet baví nová praštěná zábava: Dušení se skořicí

ČTK ČTK
18. 3. 2012 17:45
Takzvaná skořicová výzva - polykání skořice bez vody - se šíří jako virus
Internetem se šíří skořicová výzva
Internetem se šíří skořicová výzva | Foto: Repro: YouTube

New York - Guvernér státu Illinois to udělal živě v rozhlasové show. Dva hráči NBA byli peskováni, protože to nahráli na video. Škola v Pensylvánii kvůli tomu zakázala vysoké kozačky odstávající od nohy. O čem je řeč?

Přece o polykání skořice, napsal list The Wall Street Journal.

Takzvaná "skořicová výzva" - tedy to, zda se dotyčný či dotyčná odváží spolknout polévkovou lžíci skořice bez vody - se šíří jako virus a možná ještě víc. A i když tahle "zábava" už existuje řadu let, její popularita vystřelila nahoru až před nedávnem, což část lidí baví a u jiných vzbuzuje rozpaky.

Na internetový server YouTube už bylo nahráno na 30 tisíc videí s popisem "skořicová výzva".

To nejpopulárnější, kde se počet zhlédnutí blíží deseti milionům, bylo nahráno minulý měsíc. Je na něm žena s velkými kruhovými náušnicemi, která si do pusy nasypala ne polévkovou lžíci, ale rovnou naběračku hnědého prášku a okamžitě ji s řadou dramatických zvukových projevů začala vyplivovat a vykašlávat do dřezu.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Problém je, že se tenhle druh koření nijak zvlášť rychle nerozpouští a může uvíznout v hrdle a vyvolat kašlání, dávení a dokonce i zvracení. Lékaři varují, že to může být nebezpečné, protože skořice může zabránit vzduchu dostat se do plic.

"Je to zjevné riziko zaskočení a vdechnutí skořicového prachu. Rozhodně to nedoporučujeme," řekl mluvčí Amerického úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA).

Doktor Jeffrey Cain, který stojí v čele amerického svazu rodinných lékařů, uvedl, že skořice sama o sobě nebezpečná není, ale reálnou hrozbou je zápal plic. A to už rozhodně není k smíchu, dodal.

Varovné e-maily

V důsledku toho školy od Alabamy po Guam začaly varovat rodiče i školské pracovníky před potenciálním nebezpečím spolykání takového množství skořice najednou.

"Děti o tom vědí všechno z internetu, ale rodiče o tom nemají tušení," řekl Arthur Williams, ředitel střední školy ve městě Ann Arbor v Michiganu. Ten musel před časem poslat vysvětlující e-mail rodičům, jejichž potomek byl na čtyři a půl dne hospitalizován s dýchacími problémy poté, co si vyzkoušel skořicovou výzvu.

Střední škola v pensylvánském Pottstownu, která od ledna zaznamenala tři případy studentů zkoušejících skořicovou výzvu, přistihla jednoho z žáků, jak se do školy pokouší propašovat kořenku se skořicí v botě. To vedlo k zákazu nošení kozaček odstávajících od nohy, který má zároveň zabránit nedovolenému nošení mobilů do školy.

"Mladí lidé zkoušející vzrušující, potenciálně nebezpečné výzvy - to není nic nového. Jen se to nyní šíří rychleji," řekl John Armato z pottstownského školského úřadu.

Posedlo to i guvernéra

Ale nejsou to jenom děti, kdo se do podobných věcí pouští. Také dospělí na sebe zhusta přitahují pozornost polykáním skořice. "Je neuvěřitelný. Nevěřím, že to doopravdy udělal. Guvernére, skláním se před vámi," křičel v únoru moderátor Jonathon Brandmeier na rozhlasové stanici WGN-AM v Chicagu poté, co illinoiský guvernér Pat Quinn v přímém přenosu spolkl skořici.

Foto: Repro: Youtube

Jiní to dělají, aby pozvedli svou online popularitu. A dalším to přináší problémy.

Videonahrávku, kterou vloni na podzim nahráli hráči týmu Washington Wizards Nick Young a JaVale McGee, odvysílal televizní pořad stanice ABC Good Morning America jako příklad toho, co hráči dělají během pauzy NBA. "Problém je, že oni už dávno nejsou mladými hráči. Takže by měli ukázat disciplínu a zralost nejen na palubovce, ale i mimo ni," řekl tehdejší trenér týmu Flip Saunders novinářům na tiskové konferenci.

Foto: Repro: Youtube

A popularita skořicové výzvy mezitím roste. Před loňským prosincem proběhlo anglické slovní spojení "cinnamon challenge" na internetové sociální síti Twitter méně než dvacetkrát denně, aby v prosinci dosáhlo tisícovky denně. Ale pak se to doopravdy rozjelo a do 23. ledna už Twitterem kolovalo 70 tisíc zmínek o skořicové výzvě denně.

Oscara za skořici

Rozdmýchat zájem o tuto zábavu pomohl 28. února v noční televizní show komik Jimmy Kimmel. V parodii na udělování Oscarů vyhlásil novou kategorii: "Úspěch ve skořicografii" a nominoval tři oblíbené nahrávky na YouTube.

První z nich se ženou s velkými náušnicemi propadla. Druhá se dvěma ženami prskajícími skořici rovněž. A vítězem se stal... muž, který po úspěšném pokusu vyhodil židli do vzduchu a začal radostí skákat po vlastním bytě. "Konečně dostal cenu nějaký film, který jsme všichni viděli," komentoval to Kimmel.

 

Právě se děje

Další zprávy