Vorlíčkova Popelka se vrátila na zámek u Drážďan

ČTK ČTK
5. 11. 2011 5:15
Výstava kostýmů z legendární pohádky se koná na zámku Moritzburg
Popelčin zámek leží nedako Drážďan
Popelčin zámek leží nedako Drážďan | Foto: Ludvík Hradilek

Drážďany - Vánoční hit televizí v Česku i několika dalších zemích Tři oříšky pro Popelku si nyní mohou připomenout návštěvníci saského zámku Moritzburg nedaleko Drážďan.

Lidé uvidí originální kostýmy z úspěšné česko-německé pohádky, jejíž část se právě v barokním loveckém zámku v letech 1972 a 1973 natáčela.

S pohádkou, která se promítala ve zhruba padesáti zemích světa, je zámek neodmyslitelně spjat.

"Všichni hledají schodiště, na němž Popelka ztratila střevíček, okno, kterým se dívala do tanečního sálu, a samozřejmě i samotný taneční sál," řekla dnes novinářům Margitta Henselová.

"Sál tady ale hledají marně. Sice tu jeden je, ale moc tmavý, smutný, proto jsme ho postavili v ateliérech, na jeho stěny namalovali filmoví malíři obrovské detaily ze známých renesančních obrazů," řekl ČTK režisér snímku Václav Vorlíček, který bude mít v sobotu v Moritzburgu autogramiádu.

Pištěkovy kostými lákají

Právě kostýmy jsou podle režiséra důležitou součástí filmu.

"Pomáhají divákům, charakterizují postavy, ale jsou také otázkou peněz. Tehdy jsem poslal scénář Theodoru Pištěkovi s tím, že oblečení vidím v renesančním duchu, on se mě ptal na peníze a já měl přislíbeno jen 3,5 milionu korun," řekl režisér. Tehdy už však byla na cestě spolupráce barrandovských ateliérů s tehdejším východoněmeckým studiem DEFA. Česká strana nakonec zaplatila tři miliony korun a Německo milion východoněmeckých marek. Jediným požadavkem bylo, aby v pohádce hráli také němečtí herci.

Vedle populárních československých herců Libuše Šafránkové, Pavla Trávníčka, Vladimíra Menšíka nebo Heleny Růžičkové se tak v pohádce objevili i němečtí umělci Rolf Hoppe (král), Karin Leschová (královna) a Carola Braunbocková (macecha).

Jejich kostýmy mají být podle ředitele saských Státních zámků, hradů a zahrad Christiana Strieflera hlavním lákadlem do Moritzburgu. Z barrandovských ateliérů přivezli do Saska 41 originálních kostýmů, a to včetně červánkových i svatebních šatů Popelky. Některé jsou součástí kulturního dědictví České republiky, ty nejvzácnější zakrývají skleněné vitríny.

Na lístky se loni stálo čtyři hodiny

Zámek si od výstavy, která potrvá od 5. listopadu do 26. února příštího roku a zaujímá 2000 metrů čtverečních výstavní plochy, slibuje zvýšenou návštěvnost. Zkušenost s Popelkou už mají v Moritzburgu z let roku 2009 a 2010. Tehdy výstava spojená s filmem Tři oříšky pro Popelku přilákala na 150.000 lidí, kteří stáli v mrazech i čtyřhodinové fronty na lístky. Letos si vstupenku mohou koupit v předprodeji. Některé cestovní kanceláře vypravují do Saska zájezdy, jejichž součástí je kromě vánočně vyzdobených Drážďan právě zámek Moritzburg. Otevřeno je i na Štědrý den. Vstupenka stojí sedm euro, zlevněná polovinu.

Za povedenou označil výstavu režisér Vorlíček, který na filmu spolupracoval kromě výtvarníka Pištěka také se skladatelem Karlem Svobodou a textařem Jiřím Štaidlem, jejichž píseň Kdepak ty, ptáčku, hnízdo máš nazpíval Karel Gott. Další exteriéry vznikly v okolí gotického vodního hradu Švihov a v krajině mezi Klatovy a Železnou Rudou.

Obří Popelčin střevíček

Popelčin střevíček uvidí zájemci hned po příjezdu do zámku v obří velikosti, součástí výstavy jsou i voskové postavy Popelky a prince v životní velikosti. Pro děti připravil zámek divadelní představení, čtení pohádky Boženy Němcové, na jejíž motivy film vznikl, a promítání. Průvodcem nejmladší generaci je vycpaná pohádková sova Rozárka. Děti navíc mohou sledovat podle oken otevřených na fasádě zámku, jak moc se blíží vánoční nadílka, od prosince se totiž fasáda tradičně mění v obří adventní kalendář.

S Popelkou už zřejmě napořád budou spojeni Libuše Šafránková i Pavel Trávníček, kterému ale ve filmu hlas propůjčil herec Petr Svojtka. "Měl totiž silný brněnský akcent, působilo by to komicky, to by se smáli lidé od Plzně až po Ukrajinu," vysvětlil Václav Vorlíček. Představitelku Popelky zase dlouho režisér hledal. "Byli jsme na konzervatořích, v lidových školách umění a nikdo se nám nezamlouval. Až si někdo vzpomněl na film Babička a na dívku, která v něm hrála, tak jsme tehdy devatenáctiletou Šafránkovou oslovili," uzavřel Vorlíček.

 

Právě se děje

Další zprávy