Škromach neexistuje, usoudil Facebook. Zrušil mu účet

Petr Kučera Petr Kučera
18. 6. 2011 10:27
Po zablokování starého profilu si politik ihned založil nový

Praha - Místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach přišel o svůj účet na Facebooku. Ve využívání této sociální sítě přitom patřil k nejaktivnějším českým politikům.

"Vážení přátelé, moc se omlouvám. Před chvílí mi z FB zrušili můj dlouho budovaný profil. Prý neexistuji! Já! To mě tedy dožrali. Pokouším se ho obnovit, ale asi to chvilku potrvá. Takže začínám z nuly. Ale jsem zde. Váš Zdeněk," oznámil Škromach už ze svého nového profilu, který si vzápětí založil.

"Je to nějaký zmatek Facebooku. Řeším to s nimi a věřím, že mi profil obnoví," potvrdil Škromach online deníku Aktuálně.cz. Na nově založený náhradní profil už také odkazuje oficiální web na adrese www.skromach.cz.

Uživatelé si stěžovali

"Facebook došel k závěru, že Zdeněk Škromach je fake (falešený) účet a zablokoval ho.

K něčemu takovému samozřejmě dochází poté, co je v dostatečně velkém počtu podobný účet nahlášen," komentuje to publicista Daniel Dočekal, který na svém webu Pooh.cz o události v sobotu ráno informoval.

Podle Dočekala je přitom založení nového účtu v rozporu s pravidly užívání Facebooku. Takový krok může vést k tomu, že mu zruší nový účet a neodblokují ani ten starý.

"Pokud je na Facebooku zablokován účet z důvodu "falešnosti", je zpravidla vyžadováno potvrzení reálnosti osoby - v poněkud mezním případě dokonce tím, že Facebook vyžaduje zaslání fotokopie občanského průkazu či pasu," vysvětluje Dočekal.

Už ze svého nového profilu oznamuje Zdeněk Škromach zablokování toho dosavadního
Už ze svého nového profilu oznamuje Zdeněk Škromach zablokování toho dosavadního | Foto: Facebook

Podle Dočekala by navíc Škromach mohl - místo nového osobního profilu - využít možnosti a začít budovat klasickou Facebook Page (Stránku). "Tam nebude mít problém s omezením na 5000 přátel a získá i řadu dalších výhod," doporučuje publicista.

"Nutno dodat, že na Facebooku existují tisíce velmi aktivních falešných účtů (převážně používaných pro spam) i více než rok - a Facebook s nimi nedělá vůbec nic," dodává Dočekal.

 

Právě se děje

Další zprávy