Spejblův syn Hurvínek slaví narozeniny. Je mu už 85 let

ČTK ČTK
1. 5. 2011 9:12
Kamarádka Mánička a pes Žeryk jsou o čtyři roky mladší

Praha - Už 85 let, přesně od 2. května 1926, baví děti a dospělé věčně mladý nezbeda z lipového dřeva - ušatý Hurvínek, legenda českého loutkového divadla.

Přišourá se v typických dřevácích, zakoulí očima, fistulí pronese vtipnou hlášku, zakončenou charakteristickým cháchá, a publikum je jeho.

Určitě by nebylo Hurvínka bez Spejbla a bručoun Spejbl by bez svého všetečného a prostořekého synka, jemuž dal podobu Gustav Nosek, asi také na jevišti neudělal díru do světa.

Ani duchovní otec obou loutek loutkář Josef Skupa netušil při plzeňské premiéře v roce 1926, že stvořil opravdu "nesmrtelnou" dvojici, která je dodnes populární prakticky na celém světě. Kamarádka Mánička a pes Žeryk se zrodili na jaře 1930.

Za 85 let za Hurvínka mluvili tři lidé. Po Skupovi v roce 1956 ho spolu se Spejblem převzal Miloš Kirschner, který loutky vyvezl do světa a naučil je mluvit téměř dvacítkou jazyků.

Jeho nástupcem se v Divadle Spejbla a Hurvínka, které po Kirschnerově smrti vede jeho manželka Helena Štáchová, stal Martin Klásek. Slavné dvojici poprvé propůjčil svůj hlas v roce 1974.

 

Právě se děje

Další zprávy