Klaus nemá čím psát, tvrdí recesisté a pošlou mu pera

Michal Štůsek Michal Štůsek
13. 4. 2011 9:52
Video s prezidentem patří na serveru YouTube k nejsledovanějším
Václav Klaus a pero na tiskové konferenci v Chile
Václav Klaus a pero na tiskové konferenci v Chile | Foto: Repro Česká televize

Praha - Televizní vtípek Václava Klause s chilským protokolárním perem začíná žít vlastním životem.

Video, které v pondělí obletělo česká, ale i západní média, patří na serveru YouTube s více než milionem zhlédnutí k nejsledovanějším.

Reakce webových recesistů na sebe nenechala dlouho čekat. První vlaštovka se tradičně objevila na sociální síti Facebook.

Autoři iniciativy "Sbírka per pro pana prezidenta!!!" chtějí rozšířit Klausovy zásoby psacích potřeb. Vyzvali proto všechny, aby 2. května poslali poštou na adresu Kanceláře prezidenta republiky pera, propisky, tužky, pastelky, fixy a jiné psací potřeby.

"Věříme, že Vaše dary udělají panu prezidentovi radost a do budoucna si již nebude muset půjčovat pera na zahraničních cestách," píší autoři plánované události Radek Řeháček a Jan Kozák.

Účast během dvou dnů přislíbilo téměř pět tisíc uživatelů. Na Pražském hradě se tak příští měsíc nemusí bát nedostatku psacích potřeb.

Chilská příhoda upoutala už i pozornost amerických médií. Například televizní stanice CBS News na svých webových stránkách píše o tom, že Klaus "sbalil pero s rošťáckým úsměvem". O záběrech České televize informovala i stanice ABC News či internetový deník The Huffington Post.

Šlo jen o propisku

K záběrům se v úterý vyjádřil i jejich hlavní aktér. "Při ranní cestě do Brna jsem si v autě něco psal a všiml si, že na tužce je nápis Lisabon, Summit NATO, říjen 2010. To člověk standardně dělá, že si tužku z akce bere. Já potom píšu do různých bloků, momentálně na blok s nápisem Lotyšský parlament," řekl Klaus deníku Právo.

Následně zdůraznil, že v Chile nesebral žádné zlaté pero, nýbrž propisku.

Prezident navštívil Chile a Argentinu minulý týden během své cesty po Jižní Americe. Česká hlava státu se zde mimo jiné setkala také s chilským prezidentem Sebastiánem Piňerou.

Ke kuriózní situaci pak došlo na společné tiskové konferenci k podpisu smlouvy o cestovním ruchu mezi Chile a Českou republikou, které se zúčastnil i ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Ten také dokument o spolupráci stvrdil svým podpisem z pera, které následně tolik Václava Klause zaujalo.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy